0,2% van het totaal

'Twitter heeft een kleine 300.000 betalende gebruikers'

7 februari 2023 om 11:33
Laatste update: 7 februari 2023 om 11:33

Twitter probeert geld te verdienen via zijn betaalde Blue-abonnement, maar een groot succes lijkt dat nog niet. Tot nu toe zouden er slechts 290.000 abonnees zijn, 0,2 procent van het totale aantal actieve Twitter-gebruikers.

Het huidige Twitter Blue-abonnement bestaat nu zo'n twee maanden. Gebruikers met dat abonnement krijgen onder meer een blauw vinkje naast hun naam, zien minder advertenties en kunnen tweets achteraf aanpassen. Volgens interne Twitter-documenten zijn er inmiddels 290.000 abonnees, waarvan 180.000 in de VS. Dat meldt The Information, dat de documenten inzag.

Twitter Blue is sinds het begin al beschikbaar in de VS, het Verenigd Koninkrijk en wat andere Engelstalige landen. Later kwamen daar Japan en en Saudi-Arabië bij, gevolgd door Frankrijk, Duitsland, Italië, Portugal en Spanje. In Nederland is Twitter Blue nog niet beschikbaar, in de Europese landen waar dat wel zo is, kost het 8 euro per maand.

Uiteindelijk de helft van de inkomsten

Eigenaar Musk heeft grote verwachtingen van de betaalde abonnementen, ondanks de kennelijk trage opstart. De miljardair zei eerder dat hij op termijn de helft van de inkomsten van Twitter uit abonnementen wil halen. Nu komt het gros van die inkomsten nog uit advertenties, maar veel van de grootste adverteerders zouden in de afgelopen maanden zijn afgehaakt vanwege de consternatie die Musk steeds veroorzaakte met nieuw beleid.

Als Twitter inderdaad een kleine 300.000 betalende gebruikers heeft, zou dat bruto een kleine 30 miljoen dollar per jaar opleveren. Dat is vrij weinig afgezet tegen de grote schulden waar Twitter mee te maken heeft. Bij de overname door Musk is Twitter zelf namelijk als onderpand ingezet bij geldschieters. Daardoor is de rente gestegen tot meer dan 1 miljard dollar per jaar. Daardoor ligt een faillissement constant op de loer, al lijkt Musk dat voorlopig af te wenden door de rente met Tesla-aandelen af te lossen.

Luister ook de Bright Podcast: