Onderzoek naar drone-crash

Onderzoeksraad: politiedrone vloog half uur onbestuurbaar boven Den Haag

8 februari om 14:19
Laatste update: 8 februari om 19:24

Een drone van de politie heeft in 2020 bijna een halfuur lang stuurloos rondgevlogen boven Den Haag. De drone crashte vervolgens, waarbij er niemand gewond raakte. De gevolgen hadden volgens de Onderzoeksraad voor Veiligheid 'ernstig' kunnen zijn.

De politiedrone reageerde tijdens een vlucht rond het Zuiderpark in Den Haag niet meer op commando's van agenten op de grond. De oorzaak was een 'verkeerd gekalibreerd kompas' aan boord van de drone, concludeert de Onderzoeksraad voor Veiligheid vandaag na een onderzoek

De drone bleef rondvliegen totdat de accu na ongeveer een half uur leeg was. Toen crashte het apparaat ruim een kilometer verderop tussen een paar gestalde fietsen op de Soestdijksekade. 

Drone van 4 kg

Volgens de Onderzoeksraad had het incident veel erger kunnen uitpakken. "Gezien het gewicht en de grootte van de drone had een botsing met een persoon ernstige gevolgen kunnen hebben."

Het ging om een vlucht met de 4 kilo zware drone Inspire 2 van de Chinese fabrikant DJI. De agent die de drone bestuurde verloor vlak na het opstijgen de controle over het toestel nadat de drone over een rij bomen was gevlogen.  

Speaker en camera

Bij de vlucht ervoor had een speaker onder de drone gehangen. De speaker heeft volgens de Onderzoeksraad 'eigen elektromagnetische eigenschappen', wat gevolgen kan hebben voor het kompas, dat met een magneet werkt. Bij het vervangen van de speaker door een camera was het kompas niet opnieuw ingesteld. 

De app waarmee het apparaat werd bediend gaf geen waarschuwing van de verkeerde kalibratie. Het is volgens de Onderzoeksraad beter het kompas opnieuw in te stellen als de drone een andere lading krijgt.

'Fabrikant werkte niet goed mee'

Fabrikant DJI leverde 'ondanks meerdere verzoeken' niet alle informatie die voor het onderzoek nodig was. Waarom de storing in het kompas zou kunnen ontstaan, kon daardoor niet worden onderzocht.

Om te leren van dit soort incidenten met drones is het volgens de raad "aan te raden voor alle betrokken partijen, waaronder fabrikanten, om de informatie te delen die nodig is voor het onderzoek".

Getest: de nieuwe drone van DJI

Luister ook: