google maps immersive 3d amsterdam rijksmuseum
Google Maps

Nieuwe 3D-functie Google Maps verschijnt binnenkort in Amsterdam

8 februari om 18:59
Laatste update: 8 februari om 19:42

Amsterdam is een van de eerste steden ter wereld waar een nieuwe, uitgebreide 3D-functie van Google Maps binnenkort is te gebruiken.

De functie, genaamd Immersive View, verschijnt 'in de komende maanden' in Amsterdam. Dat maakte Google bekend tijdens een presentatie over een reeks nieuwe functies die kunstmatige intelligentie (AI) gebruiken.

Met Immersive View zien gebruikers van de Google Maps-app gedetailleerde 3D-beelden van steden en gebouwen. Ze kunnen straks bijvoorbeeld het Rijksmuseum van buitenaf in 3D zien, zoals het er op elk moment van de dag uitziet. De weersomstandigheden en de belichting veranderen mee als een tijdlijn wordt verschoven. Ook is informatie te zien over de drukte en het verkeer op de locatie op elk tijdstip.

Bovendien kunnen gebruikers in 360-graden rondkijken in bijvoorbeeld restaurants en kroegen.

Van normale foto's naar 3D

Voor Immersive View gebruikt Google software die met AI normale foto’s omvormt tot 3D-weergaven. Het moet ervoor zorgen dat gebruikers een preciezer beeld krijgen van een bepaalde locatie, waardoor ze beter kunnen kiezen waar ze naartoe willen gaan. "We combineren miljarden Street View-beelden en luchtfoto's om een gedetailleerd digitaal model van de wereld te creëren", aldus Google.

De nieuwe Google Maps-functie is woensdag gelanceerd in Londen, New York, San Francisco, Tokio en Los Angeles. Binnenkort volgt naast Amsterdam ook een introductie in Dublin, Florence en Venetië. Immersive View werd door Google vorig jaar al aangekondigd, maar de functie was tot nu toe alleen beschikbaar bij ruim 250 beroemde locaties en bezienswaardigheden.

Luister ook de Bright Podcast: