Netflix vraagt tot 6 euro per maand extra voor delen van account
Streamingdienst wordt strenger

Netflix vraagt tot 6 euro per maand extra voor delen van account

08-02-2023 22:55 Laatste update: 09-02-2023 15:01

Netflix heeft woensdag in vier landen zijn nieuwe, strengere regels rond het delen van accounts ingevoerd. Abonnees moeten een toeslag betalen als ze hun wachtwoord delen met mensen buiten hun huishouden. In Spanje kost dat 6 euro per maand extra.

Netflix heeft zijn plannen om het delen van wachtwoorden harder aan te pakken al meermaals aangekondigd. De streamingdienst heeft woensdag de nieuwe regels naar vier landen uitgerold: Spanje, Portugal, Canada en Nieuw-Zeeland.

Gebruikers die hun account willen delen met mensen buiten hun 'hoofdlocatie' moeten voortaan een toeslag betalen voor een 'extra lid-account'. Bij het Standaard-abonnement kan dat voor één extra gebruiker en bij Premium voor twee. De optie is niet beschikbaar bij de Basic-abonnementen.

Prijzen verschillen per land

Uit de nieuwe aankondiging blijkt dat de prijzen van de toeslag per land verschillen. In Spanje kost het 6 euro per maand, terwijl het in Portugal maar 4 euro kost. De reden voor het prijsverschil is niet duidelijk.

De 'extra leden' kunnen op één apparaat tegelijk Netflix kijken, kunnen films en series op één telefoon of tablet downloaden voor offline kijken en kunnen maar één profiel hebben. Ook moet het extra lid zijn account aanmaken in hetzelfde land als waar de hoofdeigenaar diens account aanmaakte. Verder werkt het toevoegen van extra leden niet als het Netflix-abonnement wordt afgerekend via providers of derde partijen. 

Binnenkort wereldwijd van kracht

Netflix raakte in de eerste helft van 2022 door de toegenomen concurrentie voor het eerst abonnees kwijt, waarna het bedrijf aankondigde strenger te gaan optreden tegen het delen van accounts. Zo'n 100 miljoen Netflix-gebruikers delen hun logingegevens met vrienden, collega’s of familieleden. 

Volgens Netflix worden de strengere regels de komende maanden naar alle landen uitgerold. Wanneer Nederland aan de beurt is, is nog niet bekend.

Altijd kijken tijdens reizen

In de landen waar het nieuwe beleid is ingegaan kunnen gebruikers een 'hoofdlocatie' instellen. "Daardoor kan iedereen die in je huishouden woont je Netflix-account gebruiken", aldus de streamingdienst. Ook krijgen abonnees voortaan nieuwe opties voor het beheren van wie toegang heeft tot hun account.

Netflix herhaalt zijn belofte dat abonnees tijdens het reizen, bijvoorbeeld op vakantie, altijd kunnen blijven kijken op hun persoonlijke apparaten of als ze 'inloggen op een nieuwe tv, zoals in een hotel of een vakantiewoning'. 

Goedkoper abonnement

Netflix lanceerde in november ook al een goedkoper abonnement, waarbij gebruikers reclameblokken te zien krijgen. Die goedkope optie is nu beschikbaar in twaalf landen, maar het is nog niet bekend wanneer dit in Nederland wordt uitgebracht.

Concurrent Disney+ kwam in december in de VS ook met een abonnement met reclames, maar die optie is ook nog niet in Nederland beschikbaar.

Luister ook:

Getest: de nieuwe dure Philips Hue-app