Extra betalen

Netflix legt uit hoe strengere aanpak van delen accounts werkt

1 februari 2023 om 08:53
Laatste update: 1 februari 2023 om 15:42

Netflix heeft meer informatie gegeven over hoe het binnenkort het delen van wachtwoorden strenger gaat controleren. Gebruikers die hun login delen met iemand buiten hun huishouden moeten uiteindelijk extra betalen.

Netflix gaat het delen van wachtwoorden door gebruikers voor het einde van dit kwartaal harder aanpakken. Onderdeel van het nieuwe beleid is ook een toeslag van een paar euro per maand als anderen een login blijven gebruiken buiten het huishouden. Netflix heeft het onlangs aangekondigde plan nu nader toegelicht op zijn website.

Apparaten die op andere locaties worden gedetecteerd kunnen worden geblokkeerd door Netflix. Het bedrijf kijkt naar onder meer IP-adressen, apparaat-ID's en account-activiteit om te bepalen of een apparaat dat bij een bepaald account is aangemeld zich op de 'hoofdlocatie' bevindt. 

Als gebruikers langere tijd niet op hun hoofdlocatie Netflix gebruiken, kunnen ze de vraag krijgen om het apparaat te verifiëren. Netflix stuurt dan een link naar het mailadres of telefoonnummer van de hoofdeigenaar van het account. Die moet dan binnen een kwartier een 4-cijferige verificatiecode invoeren op het desbetreffende apparaat.

Tijdens het reizen zouden gebruikers op hun 'primaire' apparaat gewoon kunnen blijven kijken. Gebruikers moeten ook minimaal eens per 31 dagen verbinding maken met het wifi-netwerk vanaf hun hoofdlocatie. Doen ze dat niet, dan moeten ze het apparaat waarop ze willen kijken opnieuw verifiëren.

Binnenkort van start

"Netflix brengt u niet automatisch kosten in rekening als u uw account deelt met iemand die niet bij u woont", meldt de streamingdienst. Gebruikers zullen daarover eerst een bericht ontvangen.

De invoering van het nieuwe beleid gaat binnenkort in de eerste groepen landen van start. Pas in de loop van het jaar moet het wereldwijd van kracht zijn. In vijf Latijns-Amerikaanse landen is die toeslag vorig jaar al ingevoerd. Daar kost het 3 dollar extra per maand. Netflix heeft de prijzen in andere landen nog niet bekendgemaakt.

Tot nu toe gold op Netflix alleen een limiet wat betreft het aantal gelijktijdige kijkers op één abonnement. Die limiet blijft gewoon bestaan en verschilt per type abonnement.

Profiel verhuizen 

Gebruikers delen massaal hun wachtwoorden van streamingdiensten met vrienden, familieleden en collega's. Zo'n 34 procent van alle Nederlandse abonnees kijkt mee op het account van een ander, bleek vorig jaar uit een onderzoek. Volgens Netflix leidt dit tot een verlies aan inkomsten, waardoor het minder kan investeren in het verbeteren van de dienst.

Netflix kwam vorig jaar ook met een functie die het voor 'meelifters' makkelijker moet maken om het profiel dat ze op iemand anders account gebruiken, inclusief hun hele kijkgeschiedenis, te verhuizen naar een nieuw, eigen abonnement.

Goedkoper abonnement met reclames

De strengere aanpak van het delen van logins is een van de manieren waarop Netflix meer abonnees denkt te krijgen. De andere manier is het goedkopere abonnement met reclameblokken dat in november in de eerste landen beschikbaar is. Dat abonnement kost in Duitsland bijvoorbeeld 5 euro per maand.

Gebruikers zien vier minuten reclames per uur en hebben een iets kleiner aanbod van films en series. Ook is offline kijken niet mogelijk en is de beeldkwaliteit lager dan bij de duurdere abonnementen. Wanneer het goedkope Netflix-abonnement in Nederland van start gaat, is nog niet bekend. 

Luister ook: series en films om je op te verheugen

Getest: nieuwe tv-app voor Philips Hue