© Spotify

Nieuwe Spotify-optie voorkomt 'vervuiling' van je luisterprofiel
Geen kinderliedjes meer

Nieuwe Spotify-optie voorkomt 'vervuiling' van je luisterprofiel

09-02-2023 13:58 Laatste update: 13:58

Spotify laat gebruikers met een nieuwe functie bepaalde playlists uitsluiten voor de algoritmes die liedjes aanbevelen. Zo kunnen ze bijvoorbeeld voorkomen dat er steeds kinderliedjes worden voorgesteld in gepersonaliseerde afspeellijsten.

De nieuwe Spotify-functie heet 'Uitsluiten van je smaakprofiel' en is beschikbaar in de instellingen van elke afspeellijst. Hiermee zorgen gebruikers ervoor dat liedjes uit die specifieke playlist 'minder invloed' hebben op de aanbevelingen die de muziekdienst doet, waaronder populaire gepersonaliseerde playlists als Daily Mixes, Discover Weekly en Release Radar.

"We snappen waarom je misschien niet wilt dat kindermuziek opduikt in je Blend-afspeellijsten, of dat white-noise je Discover Weekly domineert", aldus Spotify. "Mensen hebben vaak specifieke afspeellijsten voor specifieke activiteiten, zoals sporten of slapen. Daardoor kunnen hun aanbevelingen soms te veel zijn afgestemd op liedjes en artiesten die niet passen bij je algemene luistergedrag."

Met de nieuwe optie worden alle eerdere luisterbeurten van 'ongewenste' playlists uitgesloten voor de algoritmes. De uitsluitfunctie werkt vooralsnog alleen met afspeellijsten, niet bij albums of losse liedjes. 

De nieuwe optie is beschikbaar via de drie puntjes aan de bovenkant van elke playlist. Gebruikers kunnen het uitsluiten van een afspeellijst ook op elk moment weer deactiveren via dezelfde instelling.

De uitrol van de nieuwe instelling is woensdag begonnen. Mogelijk zien nog niet alle Spotify-gebruikers de optie al in de playlists.

Luister ook: