De vijf beste e-bikes van dit moment
In onze Bright Stuff-koopgids raden we je steeds de beste producten van het moment aan. Dit keer zetten we de vijf beste e-bikes op een rij.
Je koopt graag het beste product, logisch. Bij Bright helpen we graag een handje, met onze Bright Stuff-koopgidsen. 'Beste' is natuurlijk een mening, in dit geval die van ons.
Wij baseren die mening op een paar dingen, met bij e-bikes als belangrijkste punt: natuurlijke trapondersteuning. Wij houden niet van e-bikes die voelen als een bromfiets; wij willen graag een elektrische fiets die rijdt alsof je altijd wind mee hebt – zelfs bij lage snelheden. Verder wegen we ook het ontwerp van de fiets zwaar mee: het oog wil ook wat. Met die criteria kunnen wij deze vijf elektrische fietsen warm aanbevelen.
VanMoof S5/A5
Waar de S5 een vrijwel directe opvolger van de VanMoof S3 is, is de A5 een ander soort fiets dan de X3. Het is een kleinere fiets met een lagere instap en net zo strak ontworpen als de S5. De A5 is geschikt voor fietsers van 1,55 meter tot 2 meter. De S5 rijdt het fijnst voor mensen vanaf 1,65 meter, tot 2,10 meter. De frames zijn fraai en strak, met zichtbare lasnaden maar ook met mooi weggewerkte kabels. Ze zijn er in je lievelingskleur, zolang dat lichtgrijs is.
Deze nieuwe VanMoofs hebben voor het eerst een krachtsensor die voelt hoe hard je trapt en daar de ondersteuning op aanpast. Ook fijn: de toevoeging van dynamisch schakelen. Rij je bergop, dan wacht de fiets even met opschakelen zodat je soepel blijft rijden. En handmatig schakelen kan ook, met twee nieuwe knopjes op het stuur. De S5 heeft een 487 Wh-accu, goed voor een bereik van 60 kilometer op volle ondersteuning of tot 150 kilometer op de economy mode. De A5 heeft een iets kleinere 463 Wh-accu, en een iets kleiner bereik van respectievelijk 55 of 140 kilometer.
De VanMoof S5 en de VanMoof A5 kosten allebei 2998 euro. Ze zijn er ook als abonnement, voor 114 euro per maand. Er is een levertijd van enkele maanden.
Ampler Juna
Een fraaie, minimalistische e-bike uit Estland, waar je makkelijk op stapt en lekker rechtop op zit. De Juna blinkt uit in onopvallendheid: de motor en accu zijn prachtig weggewerkt, en er zijn amper knopjes – dit lijkt een normale fiets. Let wel: de Juna is er voornamelijk voor de kortere fietser. De fiets is er in het formaat XS voor fietsers van 150 tot 162 centimeter, en in S voor fietsers van 163 tot 174 centimeter. (De Axel is het herenmodel, voor fietsers van 172 tot 200 cm.)
De Juna kan goed doseren hoeveel ondersteuning 'ie biedt, dankzij de krachtsensor bij de trappers. Zo weet de fiets precies hoe hard je rijdt, en wordt ondersteuning op maat gegeven. Het bereik is 50 tot 100 kilometer op één lading: in de praktijk kom je ongeveer in het midden uit. Met 16,5 kilo is de Juna ook redelijk licht: concurrenten wegen al snel meer dan 20 kilo. De fiets is er in één kleur: Moon Grey, oftewel lichtgrijs.
De Ampler Juna kost ongeacht het formaat 2790 euro.
Cowboy 4
De Belgische e-bike Cowboy 4 is er met hoge stang en als doorstapmodel – in beide uitvoeringen is het de strakste e-bike op de markt. Zelfs een standaard wordt niet meegeleverd; gelukkig hebben liefhebbers geschikte accessoires op een site verzameld. Die liefhebbers zijn niet zomaar verliefd: de Cowboy 4 is een heerlijke fiets. Door een combinatie van een achterwielmotor, rotatiesensor, trapsensoren en slimme software trapt de fiets heerlijk. Deze versie heeft een iets lichter verzet waardoor je makkelijker uit stilstand wegfietst, bij het stoplicht bijvoorbeeld. Ook fijn voor fietsen op beenkracht, mocht de accu leeg zijn.
Het doorstapmodel is geschikt voor fietsers vanaf 1,60 meter, het model met stang voor rijders vanaf 1,70 meter – op de doorstapper zit je rechtop, de fiets met stang heeft een sportieve houding. Beide modellen hebben een uitneembare batterij die je makkelijk binnen kan opladen, beiden goed voor een bereik tot 70 kilometer. Omdat de smartphone zo centraal staat bij de Cowboy, zit er een speciaal koppelpunt voor een Quad Lock-telefoonhoesje op het stuur. Handig voor navigatie, fietsinformatie en ook als lader: heb je een draadloos oplaadbare telefoon, dan wordt die tijdens het rijden door de fiets opgeladen.
De Cowboy 4 is er in zwart, zandkleur en kaki. Het reguliere model en het doorstapmodel zijn er allebei vanaf 2590 euro.
Veloretti Electric Ace & Ivy
De Veloretti Electric Ace is ingetogen opvallend, fors maar niet dik en zeker het Ivy-model met een lage doorstap oogt bijna onmiskenbaar Veloretti. De details mogen er wezen: weggewerkte lasnaden en remkabels en een fraaie coating in onder meer grijs, zwart en groen (afhankelijk van het model). De ovale lampen vallen ook op, met in de voorlamp zelfs een felle grootlicht-functie. Het gebogen stuur maakt de fiets comfortabel. En de verwijderbare accu met slotje is niet alleen praktisch, maar past door het eigen ontwerp van Veloretti ook fraai in het ontwerp.
Die verwijderbare accu heeft een capaciteit van 504Wh voor een gemiddelde actieradius tussen de 60 en 120 kilometer. De Veloretti's worden aangedreven door de Chinese Bafang M200 City-middenmotor. Stevige spatborden, een standaard en de Gates-tandriem maken de fiets compleet. Hij rijdt heerlijk dankzij de traploze versnellingsnaaf en een combinatie van een kracht- en een rotatiesensor. Er zijn vijf ondersteuningsstanden, waarvan de middelste voelt alsof je altijd wind mee hebt. De Veloretti Ace en Ivy hebben een klein ingebouwd schermpje, waarop met pijltjes de fietsroute getoond kan worden.
De Veloretti Ace en Ivy zijn eigenzinnige, complete en fijne e-bikes. De fietsen kosten beide 2499 euro.
Tenways CGO600
De meest betaalbare e-bike in dit rijtje. De rest zit tussen de 2500 en 3000 euro, deze Tenways komt uit op 1500 euro. Nog steeds een smak geld, en daar krijg je gelukkig flink waar voor. Een strak ontwerp: dit lijkt niet eens een e-bike, vooral door de zeer slanke buizen. En ook door de vele standaardonderdelen oogt de fiets 'gewoon'. Da's ook praktisch: als er wat stuk is, kun je voor bijvoorbeeld de remmen en lampen gewoon bij elke fietsenmaker terecht. Het zijn goede onderdelen: een Gates-tandriem, hydraulische schijfremmen en een hele felle koplamp – al vinden we de 'losse' achterlamp wel een beetje goedkoop aandoen.
De trapondersteuning is echter zeker niet goedkoop: natuurlijk, soepel, vloeiend en doet niet onder voor de andere e-bikes in deze lijst. Door het slanke ontwerp is de actieradius wel slechts 70 kilometer – minder dan bij veel concurrenten. En het display met knoppen op het stuur is fijn, maar niet zo veelzijdig als bij veel concurrenten. Deze Tenways is echt een fiets voor in en om de stad, niet voor hele lange tochten. Ook fijn: hij is er in vijf kleuren en drie formaten, voor fietsers van 165 tot 195+ centimeter.
De Tenways CGO600 is er vanaf 1499 euro, maar wordt dan geleverd zonder standaard en spatborden.
Meer Bright Stuff:
Blijf op de hoogte over meer producten die we in Bright Stuff aanraden door ons te volgen op Facebook en Twitter.
Luister ook onze podcast en kijk onze video’s.