David Guetta: AI is de toekomst van muziek
Algo-ritmisch

David Guetta: AI is de toekomst van muziek

13-02-2023 20:28 Laatste update: 20:28

De beroemde Franse DJ David Guetta noemt kunstmatige intelligentie (AI) 'de toekomst van muziek'. Een video waarin Guetta met behulp van AI een Eminem-achtige stem toevoegde aan een nummer ging vorige week viral.

Guetta gebruikte 'als grap' twee AI-websites om songteksten en een rap in de stijl van Eminem te maken en liet die tijdens een optreden horen. "Het werkte zo goed, ik kon het niet geloven”, aldus de Fransman, die meermaals werd verkozen tot populairste DJ ter wereld door DJ Mag. Guetta zegt tegen de BBC dat hij het AI-voorbeeld heeft gemaakt 'om de discussie op gang te brengen'.

Dat is zeker gelukt: er kwamen honderden reacties op de Twitter-video, die 1,5 miljoen keer is bekeken. Sommigen vonden het geniaal, anderen reageerden boos. Eminem heeft overigens nog niet gereageerd. Guetta belooft het nummer niet uit te brengen, maar hij ziet AI wel als een technologie die tot 'nieuwe muziekstijlen' kan leiden.

Hulpmiddel

"Elke nieuwe muziekstijl komt voort uit een nieuwe technologie. Ik weet zeker dat de toekomst van muziek in AI ligt. Er is geen twijfel over mogelijk. Maar als hulpmiddel", aldus Guetta.

De technologie kan de artiest niet helemaal vervangen, denkt hij. "Niets gaat de smaak vervangen. Wat een artiest zichzelf maakt, is dat hij een bepaalde smaak heeft. Je hebt een bepaalde emotie en die wil je uitdrukken. Daarvoor ga je alle moderne instrumenten gebruiken."

House en hiphop

Guetta vergelijkt de opkomst van gebruiksvriendelijke AI-tools met de introductie van nieuwe instrumenten, die meermaals tot muzikale 'revoluties' hebben geleid. "Waarschijnlijk zou er geen rock-'n-roll zijn als er geen elektrische gitaar was. Geen acid house zonder de Roland TB-303 (bas-synthesizer) of de Roland TR-909 (drummachine). En geen hiphop zonder de sampler.”

Op TikTok gaan de laatste tijd vaker liedjes viral die met AI zijn gegenereerd, waarbij de software bijvoorbeeld bekende nummers laat klinken alsof een andere artiest ze zingt. Sommige AI-hitjes worden ook als single uitgebracht.

Kritiek

Er zijn ook muzikanten die niets moeten hebben van AI-systemen die op commando songteksten en liedjes in de stijlen van artiesten produceren. Zanger Nick Cave hekelde in januari een AI-tool die liedjes in zijn stijl schrijft. Hij noemde de software "een groteske karikatuur van wat het is om een mens te zijn".

Luister ook: