Instagram gaat met deze nieuwe functie Telegram achterna
'Uitzendkanalen'

Instagram gaat met deze nieuwe functie Telegram achterna

17-02-2023 09:56 Laatste update: 09:56

Instagram-gebruikers kunnen met een nieuwe functie updates direct naar de inbox van volgers sturen. Deze nieuwe 'uitzendkanalen' op Instagram lijken op de one-to-many kanalen van de chatapp Telegram.

Facebook-moederbedrijf Meta heeft donderdag de eerste Instagram-gebruikers toegang gegeven tot de nieuwe functie voor de 'broadcast channels'. Volgers die zich voor zo'n kanaal aanmelden ontvangen dan de updates die de maker speciaal naar dat kanaal verstuurt. Ze kunnen daarvan ook notificaties ontvangen en de updates verschijnen in een inbox tussen hun chatberichten.

Influencers kunnen in de uitzendkanalen onder andere tekstberichten, foto's, video's, spraakberichten en polls delen. Volgens Meta zullen er de komende maanden meer functies worden toegevoegd. Zo kunnen makers binnenkort ook samen met een ander een gezamenlijk kanaal starten. 

Minder afhankelijk van algoritmes

Populaire Instagram-gebruikers kunnen hierdoor minder afhankelijk worden van Meta's algoritmes die bepalen wat gebruikers in hun nieuwsoverzicht te zien krijgen. Als influencers een uitzendkanaal starten krijgen hun bestaande volgers daarvan eenmalig een notificatie, waarna ze zich kunnen aanmelden. Het aanmelden kan ook via een knop op het profiel, via een speciale link of via een nieuwe sticker in Instagram Stories.

Later ook naar Facebook

De nieuwe functie is voorlopig alleen beschikbaar voor een kleine groep influencers in de VS. Meta wil het later naar meer gebruikers en in meer landen uitrollen. Ook worden dit soort kanalen binnenkort ook getest op Facebook en in Messenger. WhatsApp noemt Meta niet in de plannen.

Meta-topman Mark Zuckerberg zei bij de aankondiging in zijn 'Meta Channel' dat hij de functie gaat gebruiken om 'nieuws en updates te delen over alle producten en technologie die we bij Meta bouwen'. Gebruikers die de uitzendkanalen willen gebruiken kunnen zich inschrijven op een wachtlijst zodat ze als eerste toegang krijgen. 

Telegram-kanalen

Concurrent Telegram heeft al langer een optie om een kanaal te starten die andere gebruikers alleen kunnen volgen en waar ze niet kunnen meepraten. Telegram toont ook advertenties in deze 'one-to-many' kanalen.

Luister ook de Bright Podcast: