Telegram onthult abonnement met ruimere limieten en extra's

Telegram-ceo Pavel Durov

WhatsApp-concurrent

Telegram onthult abonnement met ruimere limieten en extra's

20-06-2022 06:37 Laatste update: 07:01

WhatsApp-rivaal Telegram heeft zijn nieuwe Premium-abonnement aangekondigd. Betalende gebruikers krijgen onder andere ruimere limieten, exclusieve stickers en extra functies.

Telegram heeft het Premium-abonnement vandaag officieel aangekondigd. Alle bestaande functies van de chatdienst blijven gratis.

Met het abonnement krijgt Telegram een nieuwe inkomstenbron, naast de advertenties die het toont in 'one-to-many' kanalen, waarbij één zender berichten stuurt naar een groot aantal volgers. Volgens Durov zijn dat soort advertenties 'een groter succes dan verwacht'.

Abonnees krijgen dat soort advertenties niet meer te zien. "Ik ben van mening dat Telegram vooral moet worden gefinancierd door zijn gebruikers, niet door adverteerders. Zo blijven onze gebruikers altijd onze belangrijkste prioriteit", zei oprichter en ceo Pavel Durov onlangs.

Extra opties en limieten verdubbeld

Voor 5 euro per maand krijgen Premium-abonnees allerlei extra opties, zoals geanimeerde avatars in chatlijsten en exclusieve stickers met allerlei effecten.  

Voor abonnees worden ook de limieten in de app verdubbeld. Ze krijgen dan bijvoorbeeld toegang tot duizend kanalen, 20 chatmappen, vier accounts, tien favoriete stickers en 400 gif'jes. Bovendien kunnen ze langere bio's en bijschriften gebruiken en bestanden tot 4GB uploaden. Ook krijgen abonnees een functie om automatisch spraakberichten naar tekst om te zetten. Het is nog niet duidelijk welke talen daarbij worden ondersteund. 

Telegram kondigde verder aan om verificatievinkjes voor publieke personen en organisaties in te voeren. De chatdienst meldt nu ruim 700 miljoen maandelijks actieve gebruikers per maand te hebben.

1,6 miljoen Nederlanders

Telegram onderscheidt zich van concurrenten als WhatsApp met onder andere groepsgesprekken die tot wel 200.000 deelnemers kunnen hebben. Ook biedt Telegram de mogelijkheid om kanalen te volgen, net als bij YouTube of Twitter. 

Ook in Nederland won Telegram de afgelopen jaren aan populariteit. Begin dit jaar waren 1,6 miljoen Nederlanders actief op Telegram, waarvan 600.000 de app dagelijks gebruiken. 

Half miljard actieve gebruikers

De chatdienst kende dit jaar een sterke groei. In het eerste kwartaal is Telegram wereldwijd meer dan 100 miljoen keer gedownload. Telegram was daarmee volgens Sensor Tower na TikTok, Instagram, Facebook en WhatsApp de meest gedownloade app wereldwijd. De app heeft ruim 500 miljoen actieve maandelijkse gebruikers. 

Ook na de Russische invasie in Oekraïne kreeg de chatdienst er veel gebruikers bij. Op Telegram zijn heel veel berichten over de oorlog in Oekraïne te vinden, uit beide kampen. Voor veel Russen is de app een belangrijkere informatiebron geworden, nu in het land steeds meer buitenlandse media en platforms als Facebook, Instagram en Twitter geblokkeerd zijn.  

Handige Android-tips: