Betalingen Google aan Apple onder vuur: 'Omzet Chrome op iOS gedeeld'
'Slecht voor concurrentie'

Betalingen Google aan Apple onder vuur: 'Omzet Chrome op iOS gedeeld'

18-02-2023 08:28 Laatste update: 08:28

Google zou een deel van de omzet uit zoekverkeer op de iOS-app van Chrome delen met Apple. Die geldstroom komt bovenop de miljarden die Google al jaarlijks aan Apple overmaakt.

Dat meldt The Register op basis van documenten van de Britse toezichthouder CMA. De mededingingswaakhond doet onderzoek naar mogelijke concurrentieverstoring door Google.

Het is al langer bekend dat Google jaarlijks miljarden betaalt aan Apple. De iPhone-maker ontvangt een deel van de inkomsten uit Google-zoekverkeer op zijn browser Safari. In ruil daarvoor is Google de standaard ingestelde zoekmachine op Apple-apparaten. Dat Google ook een deel van de inkomsten die het met zijn zoekmachine op de iOS-app van Google Chrome verdient met Apple deelt, was nog niet bekend.  

Geredigeerde documenten

In documenten van het CMA-onderzoek worden twee producten waar Google voor betaald gemeld, maar het tweede product naast de Apple-browser Safari is telkens geredigeerd. "Apple ontvangt een aanzienlijk deel van de inkomsten uit Google Search-verkeer op Safari en [x] op iOS-apparaten", schrijft de CMA. Een bron van The Register zegt dat het weggelakte woord 'Chrome' is. De bedrijven en de CMA weigeren commentaar.

'Minder prikkels voor concurrentie'

Doordat Google jaarlijks miljarden aan Apple overmaakt, heeft de iPhone-maker geen reden zelf een eigen zoekmachine te ontwikkelen om daarmee de concurrentie met Google aan te gaan. De situatie is voor beide partijen gunstig, maar is volgens de CMA slecht voor de concurrentie. "Deze regelingen voor het delen van inkomsten verkleinen de prikkels voor concurrentie tussen browsers op iOS."

Waarom de toezichthouder het tweede product niet wil onthullen, is niet duidelijk. Een mogelijke reden is omdat dit nieuwe informatie is die tijdens het onderzoek naar voren kwam.

Zaken in VS en EU

In de VS is recent een aanklacht ingediend over de miljarden die Google aan Apple betaalt. "Omdat meer dan de helft van de zoekactiviteiten van Google via Apple-apparaten wordt uitgevoerd, vormt Apple een grote potentiële bedreiging voor Google", stelt de aanklacht van advocatenkantoor Alioto. "Google betaalde miljarden dollars aan Apple en stemde ermee in zijn winst met Apple te delen om de dreiging en angst voor Apple als concurrent weg te nemen."

De kwestie is interessant voor toezichthouders in de VS en de Europese Unie. In de VS lopen al vijf zaken tegen Google vanwege misbruik van zijn marktmacht op onder andere de online-reclamemarkt. 

De Europese Commissie gaf Google in totaal al 8 miljard euro aan boetes wegens machtsmisbruik. Zo kreeg Google in 2018 een boete van 4 miljard euro wegens het illegaal beperken van de concurrentie op smartphones met Android. Google heeft in Europa een marktaandeel van meer dan 95 procent.

Luister ook: