Google Chrome is nu zuiniger met gebruik geheugen en energie
Browser-update

Google Chrome is nu zuiniger met gebruik geheugen en energie

21-02-2023 16:37 Laatste update: 16:37

Google Chrome is de populairste webbrowser ter wereld, maar ook berucht gulzig als het gaat om het gebruik van werkgeheugen en energie van computers. Daar moet nu verandering in komen.

De nieuwste versie van Chrome is beschikbaar: versie 110. In die versie worden de nieuwe functies Energy Saver and Memory Saver uitgerold, die in december door Google zijn aangekondigd. De functies komen gelijktijdig naar de Windows-, Mac- en Linux-versie van Chrome. De insteek is simpel: besparen.

Ongebruikte tabs op laag pitje

De browser doet dat door ongebruikte tabs op een lager pitje te zetten. Veel gebruikers van Chrome openen tientallen tabs in hun browser: internetpagina's van soms tientallen tot honderden MB's groot. Om de browser snel te houden, hield Chrome die tabs tot nu allemaal paraat. Maar dat kost werkgeheugen, waardoor andere software langzamer kan worden. Door zulke tabs als het ware te 'snoozen', moet Chrome geheugen besparen.

Uitzonderingen zelf aangeven

Standaard zet Chrome tabs die langer niet gebruikt zijn in deze bespaarstand. Ze zijn dan nog wel zichtbaar, maar moeten opnieuw geladen worden als erop geklikt wordt.

In principe zou Google Chrome zelf moeten leren welke tabs en pagina's vaak gebruikt worden, zodat deze worden onttrokken aan de bespaarstand. Gebruikers kunnen ook zelf aangeven dat zijn bepaalde tabs niet willen laten pauzeren.

Energiegebruik besparen

Naast geheugen belooft Chrome nu ook energie te besparen. Ook dan worden zaken op een lager pitje gezet. Echter niet de hele pagina, maar bijvoorbeeld visuele effecten, animaties en video's. Gebruikers kunnen de functie handmatig inschakelen, of instellen dat er automatisch bespaard wordt als hun laptop nog maar 20 procent batterij heeft, of uit het stopcontact wordt getrokken.

Beide functies zijn automatisch ingeschakeld, Google heeft niet bekendgemaakt hoeveel energie gebruikers precies met de zuinige functie zullen besparen.

Luister ook: