Mercedes-auto's krijgen selfiecamera in dashboard voor videobellen
In de nieuwe E-Klasse

Mercedes-auto's krijgen selfiecamera in dashboard voor videobellen

23-02-2023 19:22 Laatste update: 20:11

De nieuwe Mercedes-Benz E-klasse heeft een ingebouwde camera in het dashboard voor selfies en videogesprekken. Ook nieuw is de TikTok-app die op het Mercedes-scherm is te gebruiken.

Mercedes-Benz heeft het interieur van zijn nieuwe E-klasse onthuld, waaronder het optionele MBUX Superscreen met allerlei extra mogelijkheden. Zo is er voor het eerst een selfiecamera ingebouwd in het dashboard. Als de auto stilstaat, kan de bestuurder met die camera videobellen via onder meer Zoom of Webex of foto’s en video’s maken. Als de auto rijdt, staat de camera altijd uit.

Het MBUX Superscreen bestaat uit een scherm in de middenconsole, een optioneel scherm voor de bijrijder en een digitaal instrumentarium. Om de schermen heen zit ook sfeerverlichting, waarvan delen kunnen meekleuren met de muziek. 

TikTok

Voor het dashboardscherm komen ook nieuwe apps beschikbaar, waaronder de game Angry Birds en TikTok. Gebruikers kunnen vanaf het autoscherm liken en reageren op TikTok-filmpjes. De video-app heeft op het Mercedes-scherm volgens TikTok ook een modus die automatisch naar beneden scrollt voor een ‘meer ontspannen ervaring’.

Verder is het met de nieuwe Just Talk-functie mogelijk om de spraakbesturing te activeren zonder eerst 'Hey Mercedes' te hoeven zeggen. Als de functie aan staat verschijnt er een rood microfoonsymbool op het scherm: de gebruiker kan dan gesproken commando's geven. Later dit jaar maakt Mercedes meer informatie over de nieuwe E-klasse bekend.

Samenwerking met Google

Mercedes-Benz kondigde ook een nieuwe samenwerking met Google aan op het gebied van navigatiesoftware. Het Duitse autobedrijf bouwt zijn eigen navigatiesysteem met behulp van de data en software van het Google Maps Platform. Beide bedrijven gaan ook samenwerken op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI) en cloudoplossingen. 

Bestaande Mercedes-klanten krijgen ook toegang tot nieuwe functies die door Google worden geleverd, zoals Place Details. Dat onderdeel biedt informatie over ruim 200 miljoen bedrijven en plaatsen wereldwijd, zoals openingstijden, foto's, beoordelingen en recensies. Deze plaatsgegevens zijn vanaf nu beschikbaar in auto's met de nieuwste generatie van het MBUX-systeem. 

Mercedes verdiende vorig jaar met de software in zijn auto’s al meer dan 1 miljard dollar en verwacht dat die omzet nog flink zal toenemen na de komst van zijn nieuwe MB.OS-besturingssysteem over een paar jaar. "We schatten het voorzichtig in, omdat niemand weet hoe groot de potentiële pot met goud is", aldus Mercedes-topman Ola Källenius. Een vroege versie van MB.OS is vanaf later dit jaar beschikbaar in de nieuwe E-klasse.

Lidar-sensoren

Verder sloot de sensorfabrikant Luminar deze week een nieuwe deal met Mercedes voor miljarden dollars over het leveren van lidar-sensoren. De sensoren, die gebruikmaken van laser, worden gebruikt om wegen en objecten te herkennen, en moeten de rijhulpsystemen in auto's verbeteren. 

Deze elektrische auto's komen er dit jaar aan: