De 8 beste draadloze oordoppen van dit moment

Top die dop!

Bright Stuff

De 8 beste draadloze oordoppen van dit moment

25-02-2023 13:00 Laatste update: 15:03

Met onze Bright Stuff-koopgids helpen we je graag aan het beste product van het moment. In dit overzicht: de beste draadloze oordoppen van dit moment, met voor iedereen een geschikte match.

Je koopt graag het beste product, logisch. 'Beste' is natuurlijk een mening, in dit geval die van ons. Met Bright Stuff baseren die mening op een paar dingen. Naast goed geluid wil je ook dat je oordopppen comfortabel zijn, een lange accuduur hebben en makkelijk in gebruik zijn. En als ze ruisonderdrukking hebben, moet die wel effectief zijn. Op basis van die eisen kunnen wij deze oordoppen warm aanbevelen:

Soundcore Liberty 4

Soundcore is een submerk van het Chinese Anker, dat de afgelopen jaren al weet te charmeren met kwalitatief hoogstaande maar betaalbare powerbanks en snelladers. Met deze Liberty 4-oordoppen slaat dochtermerk Soundcore echt hetzelfde pad in, want wij zijn positief verrast door alle mogelijkheden in deze oordoppen van 150 euro zitten.

We sommen op: De Liberty 4 biedt prima actieve ruisonderdrukking en de AirPods-achtige knijpbediening op de steeltjes werkt fijn, net als het doosje met schuifdeksel. Dat doosje kan draadloos opgeladen worden, en de dopjes ondersteunen multipoint-verbinding: automatisch wisselen tussen bijvoorbeeld laptop en telefoon. Verder is er ondersteuning voor High-res LDAC codec.

De oordoppen klinken zeker voor de prijs mooi en vol, en zijn met de equalizer goed bij te sturen. Ook de microfoons zijn in orde. Er is verder een spatial audio-functie die geluid ruimtelijk moet laten klinken, maar wij zijn niet onder de indruk. De andere gimmick werkt wel goed: een ingebouwde hartslagmeter. Leuk voor tijdens het sporten, maar helaas staat de data alleen in de eigen Soundcore-app.

De Soundcore Liberty 4-oordoppen zijn er in zwart en wit voor 149,99 euro.

Bose QuietComfort Earbuds II

Met deze oordoppen scoort Bose wat ons betreft het allerbeste op het gebied van ruisonderdrukking. Die werkt nog krachtiger dan die van de Sony WF-1000XM4-doppen en grotendeels nek aan nek met de AirPods Pro 2 – wat ons betreft weet Bose nog nét wat meer geluid buiten te houden. De dopjes zelf zijn onopvallend, zitten lekker en het laaddoosje is lekker handzaam. Ook fijn: een bijgeleverd rubberen ringetje in drie maten zorgt dat de dopjes beter in je oren blijven zitten.

Het geluid is uitstekend, neutraal met een volle bass die tegelijkertijd niet overdreven is. Een natuurgetrouwe weergave van muziek, en daarom geschikt voor alle muziekstijlen. De bediening is verrassend compleet. De vlakke buitenkant van de oordoppen werkt als kleine touchpad. Tikken voor pauze, vegen voor volume. Daarmee loopt Bose samen met wat concurrenten als Apple voor op de concurrentie, waarbij volumeregeling vanaf de dopjes meestal nog niet mogelijk is.

Helaas hebben de QuietComfort Earbuds II nog steeds geen bluetooth multipoint, voor snel wisselen tussen apparaten. Dat is ook nog vrij zeldzaam bij oordoppen – AirPods ondersteunen het maar alleen bij Apple-apparaten.

De introductieprijs van de Bose QuietComfort Earbuds II is 299,95 euro.

Nothing Ear (1) / Ear (stick)

Het ontwerp van allebei deze dopjes is even opvallend als onopvallend. Qua vorm lijken de oordoppen van Nothing erg op de Apple AirPods en AirPods Pro, met hun witte siliconen dopjes en korte oorsteeltjes. Toch zijn die steeltjes de onderscheidende factor: door transparant plastic zie je het binnenwerk. Dat eigenzinnige ontwerp is van de hand van Teenage Engineering, het Zweedse merk dat verantwoordelijk is voor de inmiddels iconische synthesizer OP-1. Teenage Engineering heeft zich ook bemoeid met het geluid, en dat is te horen. De oordoppen klinken goed, standaard geschikt voor de meeste genres en anders met de app nog naar smaak aan te passen. De AirPods Pro klinken wat beter dan de Ear (1) en de reguliere AirPods beter dan de Ear (stick), maar beiden niet dubbel zo goed.

Dat geldt ook voor de actieve ruisonderdrukking. Die is beter bij duurdere oordoppen als de AirPods Pro, maar niet enorm veel beter. De Ear (1)-oordoppen van Nothing volstaan ruimschoots in de basisfunctie. De Nothing Ear (1) en Ear (stick) zijn prima uitdagers. De oordoppen doen bijna alles wat concurrenten als de AirPods en AirPods Pro ook doen, voor de helft van de prijs. Ze doen dat wel iets minder goed, en hebben geen functies als ruimtelijk geluid en naadloos wisselen tussen apparaten. Van het eigenzinnige uiterlijk moet je houden, maar één ding is duidelijk: voor dit bedrag zijn dit twee van de meest complete draadloze oordoppen van dit moment.

De Nothing Ear (stick) is er in één zwart-witte uitvoering, de Nothing Ear (1) is er zowel in zwart als wit. De introductieprijs van de Ear (stick) is 119 euro, die van de Ear (1) 149 euro.

AirPods 3 / AirPods Pro 2

Apple heeft de markt voor draadloze oordoppen zo'n beetje aangeboord met de eerste AirPods. De oordoppen van Apple zijn door de jaren heen nog weleens ingehaald, maar het huidige aanbod is weer ijzersterk. Zeker voor mensen met andere Apple-producten zijn AirPods door hun naadloze integratie bijna onverslaanbaar: koppelen en tussen apparaat wisselen gaat volledig automatisch.

Maar ze klinken ook uitstekend. De reguliere AirPods bieden een verrassend vol geluid voor niet-in-ear-oordoppen. Die eigenschap is direct ook een pré voor veel gebruikers, die helemaal geen rubber in hun gehoorgang willen proppen. De AirPods Pro 2 klinken vanwege het in-ear-ontwerp wel beter, met een vollere bass. Ook zijn de Pro's comfortabeler dan praktisch alle andere in-ear-oordoppen die we ooit hebben geprobeerd, omdat ze de gehoorgang nauwelijks ingaan, maar die vooral afsluiten.

De AirPods Pro 2 heeft bovendien één van de beste actieve ruisonderdukkings-functies op de markt. Er wordt verrassend veel lawaai buiten gehouden. En de transparantie-modus is nog indrukwekkender. De omgeving en zelfs je eigen stem worden natuurgetrouw doorgelaten – is er herrie zoals een veegwagen, wordt alleen dat deel tijdelijk gedempt. De simpele knijpbediening in de steeltjes en de laaddoosjes met handige terugzoek-functie maken de AirPods compleet. Goedkoop zijn ze niet, maar dit zijn waarschijnlijk de beste all-round oordoppen die er zijn.

De Apple AirPods 3 zijn er vanaf 209 euro, de AirPods Pro 2 kosten 299 euro, beiden alleen in wit verkrijgbaar.

Sony WF-1000XM4

Deze oordoppen hebben een ontwerp zonder steeltje, vlakje of ander onderdeel dat uitsteekt. Ze passen dankzij hun afgeronde vorm mooi in het oor en blijven dankzij de foam in-ear-dopjes erg goed zitten. Daar moet je wel van houden: anders dan bij bijvoorbeeld de AirPods Pro gaan deze Sony's een stukje je gehoorgang in.

Dat komt de ruisonderdrukking wel ten goede, die is uitstekend bij de Sony WF-1000XM4. En slim: begin je te praten, wordt zowel de muziek als de ruisonderdrukking volledig teruggeschroefd. Ook is die noise cancellation aanpasbaar in de bijbehorende app. Op basis van een locatie kan je de sterkte aanpassen: op straat een beetje ruisonderdrukking zodat je het verkeer kan horen, in de trein veel ruisonderdrukking tegen de herrie. Bediening gaat via tikjes op de zijkant, en dat werkt prima.

Het geluid van deze Sony's is ook uitstekend, bovengemiddeld goed voor draadloze oordoppen. De instrumenten en verschillende tonen zijn allemaal duidelijk van elkaar te onderscheiden. Wie dat wil kan het geluid via de equalizer in de app nog wat aanpassen. Bovendien bieden deze Sony's ondersteuning voor muziek in hogere kwaliteit, via de LDAC-codec. Dat werkt wel alleen op Android via bijvoorbeeld muziekdienst Tidal.

De Sony WF-1000XM4 zijn er in zwart en champagne en hebben een introductieprijs van 280 euro.

Samsung Galaxy Buds2 Pro

Waar de AirPods voor Apple-gebruikers een streepje voor hebben, geldt dat bij Samsung-gebruikers voor Galaxy Buds. Net een wat fijnere integratie en makkelijkere koppeling. De Buds2 Pro zijn subtiel vormgegeven en hebben niet, zoals AirPods en de vele lookalikes, steeltjes die zichtbaar uit je oren steken. Ze zitten prettig en blijven ook prettig zitten tijden het sporten. En ze zijn zo waterbestendig dat je ze zelfs onder de kraan mag afspoelen.

De dopjes klinken uitstekend en komen in de buurt van AirPods Pro, voor een veel zachter prijsje. En ook de microfoons zijn dik in orde. Dat geldt tevens voor de actieve ruisonderdrukking, die is erg goed: het komt in de buurt van die van Bose en Apple. Maar deze hebben een truc: ruisonderdrukking met stemdetectie. Zodra je begint te praten wordt je binnen schat een seconde of anderhalf van ruisonderdrukking naar omgevingsgeluid geschakeld: handsfree, en daarna schakelt het na een tijdje weer terug.

Automatisch schakelen tussen apparaten kan ook, maar wel vooral soepel als het gaat om Samsung-apparaten. Gebruik je een ander Android-toestel, geef je wat functies op en vergt de installatie iets meer werk via de Galaxy Wearable-app. Op iOS werken deze doppen wel maar is zo'n app er niet: deze oordoppen blijven het liefst bij een Galaxy-apparaat in de buurt.

De Samsung Galaxy Buds2 Pro kostten in eerste instantie 229 euro, maar zijn inmiddels door Samsung in prijs verlaagd naar een aantrekkelijke 169 euro. De dopjes zijn er in zwart, wit en paars.