© Nokia

Nieuwe Nokia-telefoon is makkelijker zelf te repareren

Nokia G22

'Duurzame' smartphone

Nieuwe Nokia-telefoon is makkelijker zelf te repareren

25-02-2023 14:00 Laatste update: 16:25

De Finse fabrikant HMD Global heeft met de nieuwe G22 een smartphone aangekondigd die 'duurzamer' moet zijn. Gebruikers kunnen zelf meerdere onderdelen vervangen, zoals het scherm en de accu.

Nokia-fabrikant HMD Global heeft zaterdag drie nieuwe smartphones aangekondigd: de Nokia G22, C32 en C22. Het gaat om betaalbare telefoons, die geen 5G ondersteunen, met prijzen tussen 129 en 199 euro.

De opvallendste van de drie nieuwe Nokia's is de Nokia G22, waarbij de repareerbaarheid centraal staat. Consumenten kunnen zelf meerdere onderdelen van hun toestel vervangen als dat nodig is, zoals het scherm, de batterij en de laadpoort. De Finse fabrikant werkt samen met het Amerikaanse bedrijf iFixit voor het leveren van onderdelen, handleidingen en gereedschap.

De bedoeling is dat gebruikers zo langer met hun toestel kunnen doen. "Mensen hechten waarde aan duurzame kwaliteitsapparaten. De Nokia G22 is doelbewust gebouwd met een repareerbaar ontwerp, zodat je het toestel nog langer kunt gebruiken", zegt topman Adam Ferguson. 

Losse onderdelen te koop

Via iFixit zijn minstens vijf jaar lang losse onderdelen voor de G22 te koop, die gemiddeld zo’n 50 euro per stuk kosten. Een nieuwe accu kost bijvoorbeeld 29,95 euro en voor een nieuwe USB-C-oplaadpoort betaal je 24,95 euro. Als gebruikers een Nokia-toestel repareren met de onderdelen, gereedschappen en richtlijnen van iFixit wordt dat als een erkende reparatie beschouwd. Het gaat dan niet ten koste van de fabrieksgarantie.

De Nokia G22 heeft een achterkant die van 100 procent gerecycled plastic is gemaakt. HMD belooft drie jaar garantie op het toestel, drie jaar beveiligingsupdates en twee jaar Android-updates.

Drie dagen accuduur

De G22 heeft een 6,5 inch HD+ scherm (1600x720 pixels), een Unisoc T606-processor, een 50 megapixel hoofdcamera en een 8 mp selfiecamera. De accu met 5050 mAh zou goed zijn voor een batterijduur van drie dagen. De Nokia G22 met 128 GB opslag en 4GB werkgeheugen kost in Nederland 199 euro.

Nokia C32

Nokia C32

De twee andere nieuwe Nokia's hebben 6,5 inch hd+ schermen en de Unisoc 9863A1-chip. De Nokia C32 heeft een 50 megapixel hoofdcamera, een 2 mp ultragroothoekcamera en een 8 mp selfiecamera. Het toestel heeft een 5000 mAh-accu en is volgens de IP52-rating spatwaterdicht en stofbestendig. De C32 met 4 GB werkgeheugen en 64 GB opslagruimte kost in Nederland 149 euro. 

De Nokia C22 heeft minder goede camera's, waaronder een 13 megapixel hoofdcamera, en maar 2GB werkgeheugen. Het toestel presteert volgens HMD 'beter dan concurrenten bij valtests'. De C22 kost in andere landen 129 euro, maar komt niet officieel in Nederland op de markt.

Produceren in Europa

HDM maakte zaterdag ook bekend dit jaar stappen te zetten om Nokia-apparaten in Europa te produceren. Vrijwel alle smartphonefabrikanten produceren hun apparaten in Azië, vooral in China. Het gaat in eerste instantie om '5G-apparaten gericht op de zakelijke markt', zegt topman Lars Silberbauer. In welk Europees land er wordt geproduceerd, wil hij niet zeggen.

"Het merk Nokia heeft een trotse geschiedenis binnen de Europese markt, en met deze verhuizing blijven we ons versterken onze positie als enige grote Europese smartphonemaker", aldus ceo Jean-Francois Baril van HMD Global.

Kijk ook: Review Samsung Galaxy S23