Cryptomunten

Cryptoplatforms laten Russen handelen: 'Sancties overtreden'

25 februari 2023 om 18:13
Laatste update: 25 februari 2023 om 18:14

Meerdere grote cryptoplatforms, waaronder Huobi en KuCoin, laten Russische burgers en banken handelen in cryptomunten. Daarmee overtreden ze waarschijnlijk Amerikaanse en Europese sancties. 

Dat meldt het onderzoeksbureau Inca Digital in een nieuw rapport. "Tether wordt veel gebruikt door Russen om geld het land uit te krijgen. Het wordt absoluut gebruikt door deze twee cryptobeurzen om diensten te verlenen aan gesanctioneerde Russische banken", aldus directeur Adam Zarazinski van Inca Digital.

Huobi en Kucoin zouden betaalkaarten die zijn uitgegeven door gesanctioneerde Russen banken, zoals Sberbank, ondersteunen. Tegen Sberbank en andere Russische banken hebben veel westerse landen sancties ingesteld na de Russische invasie in Oekraïne.

Tether

Het gaat bij veel van de transacties van Russen om de cryptomunt Tether, een zogeheten stablecoin. Dat is een cryptomunt die gekoppeld is aan een echte valuta en dus een vaste waarde heeft. 

De handel verloopt volgens Inca vaak via de zogeheten peer-to-peer-markt (P2P) op de cryptoplatforms. Via P2P-markten brengen de platforms de verkopers en kopers van valuta samen. 

KuCoin zegt mee te werken aan de aanpak van verdachte transacties. "Als beurs geregistreerd op de Seychellen houden we ons aan de wet- en regelgeving van de Seychellen. We respecteren ook de wet- en regelgeving van andere landen. Als er verdachte transacties zijn die onderzocht moesten worden, zullen we vrijwillig meewerken", zegt KuCoin-ceo Johnny Lyu tegen Bloomberg. Huobi heeft nog niet gereageerd.

Binance

Ook andere cryptobeurzen zouden Russen mogelijkheden bieden om te handelen, waaronder Binance. Russische creditcards, betaalpassen en rekeningen bij Russische banken zijn bij Binance niet toegestaan voor de cryptobeurs, maar er zijn volgens Inca wel storingen mee te doen bij de P2P-markt.

Bij bedragen onder 10.000 dollar voert Binance geen controle uit over waar het geld vandaan komt en of de klant het eerlijk verkregen heeft. Binance zegt er meer aan te doen dan van het bedrijf geëist wordt om te zorgen dat het niet door Russen wordt gebruikt om sancties te ontlopen. De cryptobeurs stelt ook te voldoen aan de antiwitwasregels van de Europese Unie.

Een Binance-woordvoerder zegt tegen Bloomberg dat het bedrijf ook de P2P-markt nauwlettend in de gaten houdt om te voorkomen dat Russische partijen er misbruik van maken. "We hebben zelfs de meest creatieve pogingen om deze controles te omzeilen tegengehouden."

VPN-diensten

Inca Digital onderzocht 62 internationale cryptobeurzen. Elf daarvan lieten Russische gebruikers handelen zonder dat ze voldoende gegevens over zichzelf moesten opgeven. Ook controleren veel cryptobeurzen niet op het gebruik van VPN-diensten, waarmee Russen een IP-adres kunnen gebruiken dat uit een ander land lijkt te komen. Ook hebben 38 van de 62 cryptoplatforms geen handelslimieten voor Tether voor Russische gebruikers.

Luister ook: