Internationaal onderzoek

Mobiele netwerk KPN uitgeroepen tot 'beste ter wereld'

27 februari om 08:23
Laatste update: 27 februari om 13:03

Het mobiele netwerk van KPN is in een internationaal onderzoek beoordeeld als het beste netwerk ter wereld. Ook andere Nederlandse providers scoren zeer goed.

In een onderzoek door de meetorganisatie Umlaut in opdracht van Connect Magazine heeft KPN 980 van de duizend mogelijke punten behaald. Dat was de hoogste score ooit in het jaarlijkse onderzoek naar telecomnetwerken wereldwijd. Ook concurrenten T-Mobile en Vodafone kregen van Umlaut de beoordeling 'uitstekend', en scoorden respectievelijk 969 en 963 punten. "Er is géén ander land in de wereld waar het mobiele netwerk zo goed is als in Nederland", zegt KPN in een persbericht.

De scores zijn gebaseerd op miljoenen gegevens van Nederlandse telefoons en tablets die tussen augustus 2022 en begin februari zijn verzameld. Ook werden metingen gedaan op veel verschillende plekken. Daarvoor hebben testauto's 7262 kilometer afgelegd, langs 18 steden en 14 dorpen. Ook wandelden twee testteams door acht steden. In totaal werd in een gebied gemeten waar 34 procent van de Nederlandse bevolking woont. In elk van de vijf grootste steden kwam KPN als beste uit de bus. 

De Nederlandse providers maken overigens nu nog geen gebruik van de 3,5 GHz-frequentieband, die nog snellere 5G-verbindingen mogelijk maakt. De 3,5 GHz-frequenties worden dit najaar geveild

Glasvezel

Ook met zijn vaste netwerk scoorde KPN als beste van de Nederlandse providers: 944 punten. KPN heeft de afgelopen jaren op veel plekken glasvezel uitgerold, maar het bedrijf zegt dat de kwaliteit van het netwerk 'door meer factoren dan alleen glasvezel wordt bepaald'. "Ook in-home oplossingen en goede wifi zijn van belang, daarom is het goed dat voor vergelijking is gekeken naar de bredere internetkwaliteit." Bij het onderzoek wordt niet alleen de gemiddelde down- en uploadsnelheid gemeten, maar ook de reactietijd en de stabiliteit. 

Ziggo en T-Mobile krijgen in het onderzoek naar vast internet ook de beoordeling 'erg goed', met respectievelijk 936 en 927 punten. Bij de gemiddelde downloadsnelheden scoorde Ziggo als beste. T-Mobile wist volgens Umlaut vergeleken met vorig jaar bij het vaste internet de grootste verbetering te realiseren: 17 punten meer. "De hoge scores voor het onderdeel 'stabiliteit' zijn ook goed nieuws voor Nederlandse klanten", zegt Hannes Ruegheimer van Connect.

Provincies

Umlaut vergeleek ook de vaste netwerken per provincie. KPN scoort het beste in zes provincies, terwijl Ziggo aan de leiding gaat in Noord-Holland, Friesland en Groningen. Delta is koploper in Zeeland, Zuid-Holland en Overijssel.

Luister ook: