Android-telefoons kunnen binnenkort sms'en via satellieten
Echt overal bereikbaar

Android-telefoons kunnen binnenkort sms'en via satellieten

27-02-2023 15:41 Laatste update: 15:57

Gebruikers van nieuwe Android-smartphones kunnen binnenkort overal bereikbaar blijven. Chipmaker Qualcomm werkt samen met meerdere telefoonmerken aan satellietcommunicatie met wereldwijde dekking.

De grote chipfabrikant Qualcomm gaat communicatie via satellieten ondersteunen op nieuwe Android-smartphones die zijn chips bevatten. Het Amerikaanse bedrijf werkt daarvoor samen met de telefoonmerken Xiaomi, Motorola, Honor, Nothing, OPPO en Vivo. Dat maakte de chipreis vandaag bekend tijdens het Mobile World Congress. 

Via satellieten kunnen telefoons berichten sturen en ontvangen op plekken waar geen normaal mobiel bereik is. Gebruikers kunnen met de dienst 'Snapdragon Satellite' zowel sms-berichten ontvangen als verzenden. Ook komen er later 'andere toepassingen' beschikbaar. De dienst moet een wereldwijde dekking hebben en werkt via de Iridium-satellieten

Qualcomm zegt nog niet wanneer de nieuwe satellietfunctie op Android-smartphones precies van start gaat. Het gaat volgens het bedrijf om 'apparaten van de volgende generatie'. Later moet de satellietdienst ook gaan werken met andere soorten apparaten, zoals computers en auto's.

SOS-noodmelding op iPhone 14

Apple voegde eind vorig jaar al een soortgelijke satellietfunctie voor noodberichten toe aan zijn iPhone 14. Apple gebruikt daarvoor naast een Qualcomm-chip ook eigen hardware en software.

De 'SOS-noodmelding via satelliet' op de iPhone 14 is momenteel beschikbaar in de VS, Canada, Frankrijk, Duitsland, Ierland en het Verenigd Koninkrijk. Het is nog niet bekend wanneer Apple de functie in Nederland lanceert.

Cat S75 en Bullitt

Qualcomm-concurrent MediaTek kondigde op het Mobile World Congress een eigen oplossing voor satellietcommunicatie via Android-smartphones aan. Bullitt is de eerste partij die hiervan gebruik zal maken met zijn satelliet-sms-dienst op de nieuwe robuuste smartphone Cat S75

Naast de telefoon is een abonnement bij Bullitt nodig: de eerste drie maanden zijn gratis, daarna kost dat 5 euro per maand. De Cat S75 kan als dat nodig is automatisch overschakelen op de satellietverbinding voor berichtenverkeer.

Samsung werkt aan eigen oplossing

Qualcomm werkt niet samen met Samsung, de marktleider op de wereldwijde telefoonmarkt. Samsung kondigde vorige week aan een eigen oplossing voor satellietcommunicatie te ontwikkelen, die wordt geïntegreerd in zijn eigen Exynos-chips. De nieuwe Samsung Galaxy S23-smartphones werken echter niet met Exynos-chips maar met de nieuwste Qualcomm-chip. 

Samsung zegt dat het met toekomstige versies van zijn technologie ook mogelijk wordt om via de satelliet foto's en video's te versturen. Dat is momenteel bij concurrenten nog niet mogelijk.

Luister ook: