Betaalbare iPhone

'Apple werkt toch weer aan nieuwe iPhone SE met oled-scherm'

© Apple

apple iPhone se 4 oled-scherm goedkoop model
28 februari 2023 om 10:07
Laatste update: 28 februari 2023 om 10:07

Apple zou na geruchten over een annulering toch weer werken aan een nieuwe versie van de iPhone SE, het goedkoopste model in de iPhone-lijn.

De vierde generatie van de iPhone SE zou begin januari nog geannuleerd zijn, meldde de doorgaans goed ingelichte analist Ming-Chi Kuo toen. Nu zou er volgens Kuo sprake zijn van een doorstart van de plannen. De nieuwste versie van de goedkoopste iPhone zou volgens Kuo op een aantal punten lijken op de iPhone 14.

De iPhone SE 4 zou bijvoorbeeld een 6,1 inch oled-scherm krijgen, net als de iPhone 14. Dat zou een flinke sprong zijn: de huidige iPhone SE die vorig jaar verscheen, heeft een 4,7 inch lcd-scherm. Die iPhone SE 3 is ook de laatste iPhone met brede schermranden een een thuisknop met vingerafdrukscanner. Alle andere iPhones hebben smalle schermranden en bovenin een gezichtsscanner. 

De nieuwe iPhone SE zou volgens Kuo in de eerste helft van volgend jaar in productie gaan.

Steeds meer eigen onderdelen

De komst van een oled-scherm wordt ook bevestigd door Ross Young, die vaak betrouwbare bronnen heeft onder leveranciers van beeldschermen. Het scherm voor de nieuwe iPhone SE wordt volgens Young geleverd door het Chinese BOE. Voor zijn duurdere iPhones gebruikt Apple hoofdzakelijk schermen van Samsung Display, al zou Apple op termijn ook zelf zijn eigen beeldschermen willen gaan maken.

Wat betreft die eigen makelij: het 5G-modem in de nieuwe iPhone SE zou ook door Apple ontworpen zijn. Tot nu toe gebruikt Apple voor zijn iPhones vooral modems van Qualcomm. Het is nog niet zeker of dat eigen modem ook naar de iPhone 16 komt.

Als de resultaten van het eigen Apple-modem goed zijn, zou dat modem volgens Kuo ook gebruikt gaan worden in de iPad en Apple Watch. Die stap komt ten goede aan de winstmarge van Apple, en gaat ten koste van de goede zaken die Qualcomm al jaren met Apple doet. Apple neemt het ontwerp van steeds meer onderdelen in eigen hand, met als bekendste voorbeeld de geprezen chips van het bedrijf. iPhones, iPads en Macs behoren daarmee tot de snelste consumentenelektronica ter wereld.

Voor wie is deze derde iPhone SE bedoeld?