Snellere 5G-frequenties per 1 december beschikbaar in Nederland
3,5GHz-band

Snellere 5G-frequenties per 1 december beschikbaar in Nederland

28-02-2023 12:33 Laatste update: 13:16

Nederlandse telecomaanbieders kunnen per 1 december sneller 5G-internet aanbieden. Op die datum komt de 3,5GHz-frequentieband beschikbaar voor providers in Nederland.

Die snellere radiofrequenties worden later dit jaar door het ministerie van Economische Zaken geveild. Dat schrijft minister Micky Adriaansens van Economische Zaken in een gewijzigde versie van het Nationaal Frequentieplan.

Sinds 2020 is 5G-internet al beschikbaar in Nederland, maar nog niet alle frequenties kunnen worden gebruikt. Een deel van die frequenties wordt namelijk nog gebruikt door een groot satellietpark in Friesland, voor nood-, spoed- en veiligheidscommunicatie met zeescheepvaart.

De geplande veiling van de snellere frequenties moest daarom worden uitgesteld. Inmiddels heeft dat satellietpark in Griekenland een nieuwe locatie gevonden, waardoor de frequentiebanden in Nederland per 1 december grotendeels vrijkomen voor mobiele providers. Er blijven nog kleine stukjes van de frequentieruimte beschikbaar voor lokaal gebruik door bedrijven: het gaat om twee zogenoemde blokken van 50MHz.

Veiling waarschijnlijk na de zomer

Het ministerie hield eerder al rekening met een veiling van de frequenties na de zomer. Net als bij de vorige veiling, zal de frequentieruimte ook deze keer waarschijnlijk worden opgekocht door KPN, T-Mobile en Vodafone. Technisch gezien zullen die frequenties op korte termijn gebruikt kunnen worden met bestaande mobiele antennes en smartphones.

Praktisch gezien moet het satellietbedrijf in Friesland zijn werkzaamheden vrijwel volledig hebben verhuisd, voordat de frequenties voor 5G-internet gebruikt kunnen worden. Dat zal vermoedelijk in januari 2024 zover zijn.

Vanaf begin volgend jaar zullen mensen met een recente 5G-smartphone vermoedelijk gebruik kunnen maken van het snellere 5G-internet. Het huidige 5G-internet in Nederland is in de praktijk nog niet veel sneller dan voorganger 4G, maar kan wel veel meer apparaten tegelijk van internet voorzien.

5G gevaarlijk? Dit moet je weten over straling: