© Apple

Komst digitaal rijbewijs weer in beweging met EU-plannen

Zo ziet een Amerikaans rijbewijs er in de Apple Wallet uit.

Geldig in de hele EU

Komst digitaal rijbewijs weer in beweging met EU-plannen

02-03-2023 11:48 Laatste update: 17:54

Er wordt al jaren gesproken over de komst van een geldig digitaal rijbewijs. Met nieuwe plannen van de Europese Commissie lijkt er eindelijk weer beweging in die plannen te komen.

Wie dat wil, kan zijn fysieke portemonnee steeds vaker thuislaten. Betalen en reizen met het ov kan al via de smartphone: alleen het identiteits- en/of rijbewijs moeten we nog fysiek bij ons dragen. In 2016 was er al sprake van een digitaal rijbewijs, nu komt er eindelijk weer beweging in de zaak.

De Europese Commissie heeft nieuwe plannen omtrent de verkeersveiligheid bekendgemaakt, en het digitale rijbewijs is daar onderdeel van. Dat digitale rijbewijs kan volgens de plannen op een smartphone of ander apparaat worden bewaard, en kan dan in de hele EU worden uitgelezen.

Handiger voor burger en handhaver

Een digitaal rijbewijs zou volgens Brussel handiger zijn voor burgers: die hoeven geen fysiek pasje meer bij zich te dragen. Dat kan overigens wel: een fysiek rijbewijs kan en zal straks ook nog steeds geldig en beschikbaar zijn.

Het aanvragen en verlengen van het digitale rijbewijs kan straks online, zonder bezoekje aan het gemeentehuis. Voor handhavers moet het controleren makkelijker worden, omdat alle landen straks dezelfde richtlijnen hebben. Vooral het opsporen van mensen die over de grens een overtreding begaan, zou makkelijker moeten worden.

Nog een paar jaar geduld

Omdat het om een Europese richtlijn gaat, hebben landen wel enige vrijheid in de invulling van het digitale rijbewijs. Dat zal nog even duren, want het gaat nu pas om voorstellen voor die nieuwe richtlijnen. Als die voorstellen eenmaal zijn aangenomen, wil de commissie binnen 18 maanden alle specificaties van de richtlijn openbaar maken. Daarna krijgen de Europese lidstaten vier jaar de tijd om het digitale rijbewijs ook daadwerkelijk in hun land in te voeren en aan te bieden.

Ondertussen werkt de EU ook aan een digitaal Europees identiteitsbewijs. Dat 'eID' moet in een speciale digitale wallet-app komen, en ook in heel Europa geldig en bruikbaar zijn. Het Nederlandse kabinet is kritisch over die plannen. Het is niet duidelijk of het digitale rijbewijs straks ook in die Europese wallet moet komen.

In de VS zijn al enkele staten die digitale rijbewijzen afgeven. Die kunnen worden bewaard in Apple Wallet en Google Wallet, de ingebouwde digitale portemonnee waarmee gebruikers ook al kunnen betalen via Apple Pay en Google Pay.

Luister ook de Bright Podcast:

Alles wat je moet weten over OVpay: