Inloggen op DigiD kan weer: problemen opgelost
Belastingaangifte

Inloggen op DigiD kan weer: problemen opgelost

02-03-2023 17:59 Laatste update: 18:04

Na bijna twee dagen met technische problemen kan iedereen nu weer inloggen op DigiD. Volgens de beheerder van DigiD, Logius, is de dienst 'weer volledig beschikbaar'. Door de drukte voor de belastingaangifte raakten de systemen woensdag overbelast.

Sinds woensdag kunnen mensen belastingaangifte doen, maar inloggen op DigiD was door de drukte niet altijd mogelijk. Logius verhoogde eerder vandaag al stapsgewijs de capaciteit zodat meer mensen konden inloggen op DigiD. Sinds het einde van de middag is er volgens de instantie 'geen wachtrij meer'. "Iedereen die wil inloggen, kan nu inloggen bij DigiD."

Woensdag wilde Logius de capaciteit eerst niet verder uitbreiden omdat toen het risico bestond dat DigiD helemaal niet meer zou werken. "Het systeem is vanaf woensdagavond geanalyseerd en verder geoptimaliseerd, waardoor het een capaciteitsverhoging nu wel aankan."

'Drie keer zoveel als in 2022'

Eerder vandaag waren er volgens Logius 'gemiddeld 400.000 authenticaties per uur', waarvan 360.000 via de Belastingdienst. "Dit is ruim drie keer zoveel als in 2022."

Door de inlogproblemen was het ook moeilijker om in te loggen bij andere organisaties waarbij DigiD nodig is, zoals zorgverzekeraars en de uitkeringsinstantie UWV.

Luister ook: