© Apple

Apple investeert fors in Indiase iPhone-fabriek en Duitse chipmaker

Een Apple-technicus in het laboratorium in München.

Minder afhankelijk van China

Apple investeert fors in Indiase iPhone-fabriek en Duitse chipmaker

03-03-2023 14:15 Laatste update: 23:31

Apple investeert fors in het uitbreiden van een iPhone-fabriek in India. Ook een chiplaboratorium in het Duitse München krijgt een forse investering van Apple: 1 miljard euro.

Apple zou graag zijn afhankelijkheid van China willen verkleinen. Het afgelopen kwartaal kon het bedrijf niet voldoen in de vraag naar sommige nieuwe iPhones, omdat in China de fabrieken gesloten waren. Daarom kijkt Apple met zijn verschillende productiepartners steeds vaker buiten China: naar Vietnam en India bijvoorbeeld.

De grote Apple-leverancier Foxconn had al een iPhone-fabriek in India, en die wordt nu uitgebreid. Apple investeert daar zo'n 700 miljoen dollar (660 miljoen euro) in, meldt Bloomberg.

De Indiase fabriek zou straks goed zijn voor 100.000 banen, vergeleken met de 200.000 banen die de grote Chinese iPhone-fabriek van Foxconn biedt. Apple zou in de Indiase fabriek iPhone-onderdelen willen maken, iPhones in elkaar willen zetten en wellicht ook auto's.

1 miljard naar Duitsland

Apple meldt daarnaast zelf een investering van 1 miljard euro in zijn Europese Silicon Design Centre in München. Dat laboratorium werd twee jaar geleden door Apple aangekondigd: toen was er ook al een investering van 1 miljard euro mee gemoeid. Daar komt nu 1 miljard bovenop.

Met het extra geld wil Apple meer R&D-ontwikkelcentra opzetten bij zijn Duitse laboratorium. Waar Apple in Azië vooral investeert in fabricage, wordt in het westen meer geïnvesteerd in de eigen kennis en kunde van het bedrijf.

Eigen chips

Apple stak de afgelopen jaren veel geld en mankracht in eigen chips, en dat werpt zijn vruchten af. Nagenoeg elk Apple-apparaat wordt nu geleverd met een eigen Apple-chip. Die zijn meestal sneller en zuiniger dan die van de concurrentie, en de winstmarge zal voor Apple groter zijn.

"Onze technici in München lopen voorop als het gaat om innovatie en het bedenken van nieuwe technologieën die de kern vormen van de producten die we maken", aldus Apple-topman Tim Cook. "Apple is al meer dan 40 jaar in München en we zijn nog nooit zo enthousiast geweest over wat de toekomst hier in petto heeft."

Luister ook de Bright Podcast: