© Apple

'Apple komt binnenkort met nieuwe iMac en 15-inch MacBook Air'

De iMac is er in zeven kleuren.

Met nieuwe M3-chip

'Apple komt binnenkort met nieuwe iMac en 15-inch MacBook Air'

06-03-2023 09:01 Laatste update: 09:04

Apple zou nog in de eerste helft van dit jaar een geüpdate iMac met nieuwe M3-chip op de markt brengen. Ook een grotere 15-inch MacBook Air zou bijna gereed zijn.

Apple bracht de eerste iMac met eigen chip een kleine twee jaar geleden uit. Het ging om een volledig nieuw model van de all-in-one-computer, die voor het eerst in jaren weer in allerlei kleuren werd geleverd. Dat ontwerp met een 24-inch scherm en veel kleuren blijft ook bij het nieuwe model bestaan, meldt Bloomberg op basis van ingewijden. Maar het wordt nu geleverd met de nieuwe M3-chip, die Apple nog moet aankondigen.

Apple kwam eind 2020 met zijn eerste eigen chip voor Macs, de M1. Inmiddels zijn daar ook snellere Pro-, Max- en Ultra-varianten van verschenen. Die werd vorig jaar opgevolgd door de M2-chip, sinds begin dit jaar ook beschikbaar in snellere Pro- en Max-uitvoering.

De nieuwe M3-chip zou de eerste Apple-chip op 3 nanometer-procedé zijn; de M1 en M2 zijn nog gefabriceerd met het 5 nanometer-procedé. De iMac zou daarom intern enigszins veranderen en zou binnen drie maanden in productie gaan.

Grotere MacBook Air

Apple zou daarnaast bijna klaar zijn om zijn eerste grotere MacBook Air te onthullen. De draagbare computer van Apple was er tot nu altijd in hoogstens 13-inch formaat, of in kleinere 11-inch uitvoering. Die zeer kleine laptops lijken met het verdwijnen van de 12-inch MacBook in 2019 uit de gratie bij Apple. In plaats daarvan komt Apple nu dus met een groter model, waarmee de MacBook Air-lijn meer richting de MacBook Pro-lijn opschuift.

Mac Pro

Ondertussen zou Apple dit jaar ook met een vernieuwde Mac Pro komen. Die traditioneel gezien meest krachtige Apple-computer is momenteel het enige overgebleven model met Intel-chips. Alle andere Macs zijn inmiddels voorzien van Apple M-chips, waaronder vorig jaar de compleet nieuwe Mac Studio – een model tussen de Mac mini en Mac Pro in. De nieuwe Mac Pro wordt volgens Gurman voorzien van M2 Ultra-chip.

Luister ook de Bright Podcast:

Review: Mac Studio