Sonos onthult nieuwe speakers, ook eentje met ruimtelijk geluid
Sonos Era 100 en Era 300

Sonos onthult nieuwe speakers, ook eentje met ruimtelijk geluid

07-03-2023 14:00 Laatste update: 16:14

Sonos heeft twee nieuwe speakers onthuld. De Sonos Era 100 is de opvolger van de Sonos One en de Era 300 is een nieuwe speaker die surround-sound en ruimtelijke audio biedt.

Kijk ook onze eerste indruk:

Van de twee nieuwe Sonos-speakers is de Era 300 zowel in vorm als functie de meest opvallende. De speaker is van de voorkant gezien ovaal, maar van de zijkant en bovenkant is er een trechterachtige vorm te zien. Dat ontwerp biedt de ruimte aan zes speakerdrivers, het meeste tot nu toe in één Sonos-speaker.

Door die speakers en het ontwerp is de Era 300 geschikt om ruimtelijk en kamervullend geluid te produceren, belooft Sonos. Ruimtelijk geluid is bijvoorbeeld Dolby Atmos, de standaard waarbij muziek en geluid op veel verschillende sporen wordt geleverd. Anders dan bij stereo komt geluid dan niet alleen van links en rechts, maar ook recht van voren, of via het plafond van boven.

Op muzikaal vlak kan de Sonos Era 300 zulke Dolby Atmos-muziek afspelen van de diensten Tidal, Amazon Music en Apple Music. Spotify biedt nog steeds geen Dolby Atmos-muziek aan. De Era 300-speakers kunnen ook worden gekoppeld aan een tv, en dan Dolby Atmos-audio afspelen via de meeste grote streamingdiensten: Netflix, Apple TV+, Disney+, Amazon Prime en HBO Max.

Sonos Era 300

Opvolger voor de Sonos One

De Sonos Era 100 is in vorm en functie de opvolger van de Sonos One. Ook deze speaker is rechtopstaand, en nog iets cilindervormiger dan de redelijk vierkante One. De Era 100 bevat twee tweeters en een midwoofer, en kunnen dus in hun eentje stereogeluid produceren, en meer bass dan voorheen.

Wie twee Era 100-speakers koppelt, kan een stereopaar creëren. Ook kunnen de speakers aan een Sonos-soundbar worden gekoppeld, voor een surround-systeem met Atmos-ondersteuning. In tegenstelling tot de Era 300 ondersteunt de Era 100 echter zowel alleen als in een paar geen Dolby Atmos-geluid. Dat in tegenstelling tot de Apple HomePod van ongeveer hetzelfde formaat.

Sonos Era 100

Langere levensduur, beter te repareren

Sonos belooft dat de Era-speakers met een 'vooruitziende blik op verantwoord design' zijn ontwikkeld. In de praktijk betekent dat onder andere: meer schroeven, minder lijm. Veel consumentenelektronica is tegenwoordig aan elkaar gelijmd, en daardoor moeilijk te repareren. Dat moet bij deze nieuwe Sonos-speakers anders zijn, zodat gebruikers op termijn kapotte onderdelen makkelijk kunnen vervangen of laten repareren.

Nieuw is ook Android-ondersteuning voor de Trueplay-functie van Sonos. Tot nu toe was die er alleen voor de iPhone: gebruikers lopen dan met hun toestel door de kamer, zodat de Sonos-speakers het akoestisch profiel van die ruimte leren kennen. Ook is de interface van de Sonos-app vernieuwd voor gebruikers van de Era-speakers.

Prijzen

De nieuwe Sonos-luidsprekers zijn vanaf 28 maart beschikbaar, beiden in zwart en wit. De Sonos Era 100 kost 279 euro, de Era 300 is er voor 499 euro.