© UCLA

Dit zonnedak laat kasplanten sneller groeien
Speciale zonnecellen

Dit zonnedak laat kasplanten sneller groeien

07-03-2023 12:19 Laatste update: 12:19

Onder een dak gemaakt van speciale lichtdoorlatende zonnecellen groeien planten sneller dan onder gewoon glas. Dat blijkt uit een onderzoek van wetenschappers van de Universiteit van Californië.

Het opwekken van zonne-energie en het telen van gewassen in een kas is goed te combineren, zeggen de onderzoekers van de Amerikaanse UCLA-universiteit in het wetenschappelijke tijdschrift Nature Sustainability. 

Ze gebruikten in het dak van een kas speciale zonnecellen gemaakt van een organisch materiaal. Om de zonnecellen te beschermen zodat ze langer mee zouden gaan, voegden ze er de natuurlijke stof glutathion aan toe. Daardoor scheen er minder infrarood en ultraviolet licht op de planten, wat een positief effect had op de groei. Ultraviolette stralen kunnen de groei van planten remmen en infraroodlicht kan ertoe leiden dat kassen oververhit raken, waardoor planten meer water nodig hebben.

De onderzoekers kweekten in de kas onder meer tarwe, mungbonen en broccoli. "We hebben de experimenten meerdere keren herhaald, met dezelfde uitkomst", zegt hoofdonderzoeker Yepin Zhao. "We ontdekten dat planten niet zoveel zonlicht nodig hebben om te groeien als we oorspronkelijk dachten. Te veel blootstelling aan de zon kan zelfs meer kwaad dan goed doen."

Zonnecellen behielden efficiëntie

Organische zonnecellen hebben de neiging sneller af te breken, doordat de organische materialen oxideren. De wetenschappers zeggen echter dat de extra laag van de glutathione de andere materialen in de zonnecel verhinderde te oxideren. De organische cellen behielden ruim 80 procent efficiëntie na duizend uur continu gebruik, een veel betere score dan zonder de toegevoegde laag.

Het onderzoeksteam heeft een startup opgezet om de productie van de organische zonnecellen op gang te brengen, zodat de milieuvriendelijke kassen echt op de markt kunnen komen.

Luister ook: