© Honda

Honda komt met autonome robot voor op de bouwplaats

De robotkar heeft pickup-achtige-kleppen die omhoog kunnen.

'Bot de Bouwer'

Honda komt met autonome robot voor op de bouwplaats

07-03-2023 16:50 Laatste update: 16:50

Automaker Honda maakt al enkele jaren opvallende robots. Het nieuwste model is speciaal ontwikkeld als 'werkpaard' voor op bouwplaatsen.

Wie denkt aan een robot, ziet meestal een mensachtig exemplaar voor zich, zoals de Atlas-robot van Boston Dynamics. Die robot kan inmiddels het werk van een bouwvakker overnemen, zo werd onlangs getoond. Maar die geavanceerde robots zijn nog erg duur, en daardoor toekomstmuziek. Honda pakt het iets praktischer aan, met een 'autonoom werkvoertuig'.

Die robot ziet eruit als een kleine platte kar. Een soort zelfstandige heftruck, die per keer twee pallets aan bijvoorbeeld bouwmaterialen kan vervoeren. Dat zou menselijke bouwvakkers veel last schelen, is de gedachte van Honda. Het bedrijf heeft eerder vergelijkbare apparaten onthuld. Deze derde versie moet echter ook daadwerkelijk in de praktijk getest worden, en daar zoekt Honda bouwbedrijven voor.

Twee pallets en 16 km/u

De robot heeft een groter laadvermogen dan zijn voorgangers: goed voor twee pallets achter elkaar dus, met een totaal gewicht tot zo'n 900 kilo. Dat is ook meteen het maximale gewicht waarmee één doorsnee grote pallet kan worden belast. Het laadvlak heeft ook kleppen, die zoals op een laadwagen rondom omhoog en omlaag geklapt kunnen worden.

De robot heeft een maximumsnelheid van 16 kilometer per uur en kan zelfstandig tot 10 uur of 45 kilometer rijden. De robot zou beter zijn geworden in het ontwijken van obstakels. Bij uitdagend terrein kan de besturing via een afstandsbediening worden overgenomen.

Het is zelfs mogelijk om meerdere van de robotvoertuigen naast elkaar te laten rijden, om grotere en zwaardere objecten over de bouwplaats te loodsen. Honda zoekt zijn eerste partners voor de robot deze week tijdens een grote bouwbeurs in de VS.

Deze elektrische auto's komen eraan dit jaar: