Startup onthult grote elektrische caravan voor off-grid kamperen
Caravan met eigen elektromotor

Startup onthult grote elektrische caravan voor off-grid kamperen

09-03-2023 15:07 Laatste update: 15:07

De Amerikaanse startup Lightship heeft een grote elektrische caravan aangekondigd. De caravan heeft een eigen elektrische aandrijving, zodat de actieradius van een elektrische auto die hem voorttrekt niet minder zou worden.

Het Amerikaanse bedrijf Lightship onthult komend weekend tijdens de techbeurs SXSW in Texas een prototype van zijn eerste elektrische caravan, de Lightship L1. De oprichters van de startup werkten eerder bij Tesla en andere medewerkers waren in dienst bij jonge automerken als Rivian en Lucid.

De ruim 8 meter lange L1 biedt plek aan vier tot zes personen. De hoogte is 2,10 meter en als de auto geparkeerd staat, kan het dak omhoog naar ruim drie meter. Het maximale gewicht is 3400 kg. Daarmee is de L1 tamelijk fors.

De L1 heeft een eigen elektrische aandrijflijn met een 80 kWh-accu. Als de caravan wordt voortgetrokken, draait de elektromotor van de caravan mee. Daardoor verbruikt de elektrische auto geen extra energie. Een stekkerauto met een normale actieradius van zo'n 500 kilometer kan de caravan volgens Lightship ook die hele afstand voorttrekken.

Aerodynamisch

Volgens Lightship is de L1 veel aerodynamischer dan een traditionele caravan. De wielen zitten bijvoorbeeld achter stroomlijnkappen en de carrosserie is gestroomlijnd met een smalle voorkant en een gladde vorm.

Topman Ben Parker haalt in de aankondiging uit naar de traditionele fabrikanten van caravans. "Inefficiënte, onbetrouwbare productontwerpen, en afhankelijk van stinkende, luidruchtige, gas- of propaangeneratoren. Ze belemmeren de reiservaring."

Off-grid

Met het accusysteem kan de L1 ook apparaten aan boord van stroom voorzien. Het dak bevat zonnepanelen, goed voor 3 kW zonne-energie. Volgens het bedrijf kan de caravan zo maximaal een week off-grid in gebruik blijven.  

Lightship wil eind 2024 met de productie starten. De prijs van de L1 begint bij 125.000 dollar.

Deze elektrische auto's komen eraan: