© Reddit/ u/ibreakphotos

samsung galaxy space zoom kunstmatige intelligentie ai foto maan
'AI vult details in'

Samsung in opspraak: superzoom maanfoto's zijn 'nep'

13 maart 2023 om 16:48
Laatste update: 15 maart 2023 om 12:06

Samsung maakt sinds drie jaar goede sier met de Space Zoom-functie van zijn smartphones, die zelfs de maan groot en scherp in beeld zou brengen. Gebruikers claimen nu dat die foto's deels nep zijn.

Samsung levert de duurdere smartphones in zijn Galaxy-lijn met een Space Zoom-functie. De Galaxy S23 Ultra kan bijvoorbeeld 100 keer inzoomen en heeft een speciale functie bedoeld is voor het vastleggen van de maan. Indrukwekkend, maar hoe realistisch is het resultaat eigenlijk?

Niet zo realistisch, constateert een gebruiker van forum Reddit in een zeer populair bericht. De gebruiker maakt een foto van de maan, die voor en tijdens het nemen wazig in beeld is. Meteen na het maken van de foto is een haarscherpe maan te zien – met opvallend genoeg allerlei details die daarvoor helemaal niet te zien waren.

Echte maan, kunstmatig toegevoegd

Het verschil tussen de echte ingezoomde beelden van de maan en het resultaat is zo groot, dat het duidelijk niet gaat om het scherper maken van bestaande beelden. Nee, de maan op de foto lijkt eerder totaal vervangen door een andere maan, gemaakt met een andere camera.

Samsung werd in 2020 ook al eens ondervraagd vanwege de volgens sommige gebruikers 'misleidende' Space Zoom-functie. Toen zei Samsung dat er meer bij komt kijken dan het vervangen van de maan door een bestaande foto.

Volgens Samsung worden maanfoto's behandeld via kunstmatige intelligentie (AI). De software ziet dat er een maan wordt gefotografeerd en biedt dan volgens Samsung een "detailversterkende functie door blur en ruis te verwijderen". Toch wijzen de experimenten van de Reddit-gebruiker erop dat er meer aan de hand is dan het verscherpen van de foto: het systeem van Samsung voegt details toe die de camera helemaal niet gezien heeft.

AI steeds toonaangevender

De functie van Samsung laat wellicht vooral zien dat AI snel alomtegenwoordig wordt. Vrijwel alle nieuwe smartphones gebruiken AI om foto's te verbeteren. Die worden dan scherper gemaakt, beter belicht of met een hoger contrast. Maar wat er precies wordt aangepast is vaak niet duidelijk.

Telefoonfabrikanten schieten daarom soms door. Zo werd Apple eerder beschuldigd van het verwijderen van rimpels bij gebruikers die de selfiecamera gebruikten. En onlangs nog was er commentaar op een zeer realistisch filter op TikTok, waarmee gebruikers er heel anders uitzien dan in het echt – ook gemaakt met kunstmatige intelligentie.

De gebruiker op Reddit stelt dat er sprake is van misleiding. Vooralsnog zijn er nog geen richtlijnen voor het toepassen van kunstmatige intelligentie en het inlichten van gebruikers van de reikwijdte van die AI.

Samsung stelt in een reactie dat het gaat om een 'op AI gebaseerde scène-optimalisatietechnologie'. Die technologie vervangt de maan volgens Samsung niet voor een andere foto. "Gebruikers kunnen de op AI gebaseerde Scene Optimizer deactiveren, waardoor de automatische detailverbetering van door de gebruiker gemaakte foto’s wordt uitgeschakeld", aldus Samsung.

Luister ook de Bright Podcast:

De vreemdste smartphones van dit moment: