© Kia

kia ev9 suv ontwerp zeven stoelen zitplaatsen
Kia EV9

Kia onthult grote elektrische SUV: rechthoekig en 7 zitplaatsen

15 maart 2023 om 16:17
Laatste update: 15 maart 2023 om 19:06

Kia heeft zijn nieuwste elektrische auto onthuld. Na de EV6 komt de EV9: een grote, hoekig ontworpen SUV met drie zitrijen en plaats voor zeven passagiers.

De Kia EV9 lijkt behoorlijk op de Concept EV9 die anderhalf jaar geleden werd getoond. Kia laat in eerste instantie alleen het ontwerp van de auto zien, net zoals bij de EV6 twee jaar geleden. Details over aandrijving en bereik volgen later. Wel is meteen duidelijk dat Kia zijn opvallende ontwerptaal 'Opposites United' doortrekt.

Volgens het Zuid-Koreaanse bedrijf is de ontwerptaal een samenkomst van 'elegante lijnen en hoekige vormen'. Die hoekige vormen zitten vooral aan de buitenkant: de EV9 is een vrij rechthoekige auto. Ondanks het ontbreken van een verbrandingsmotor heeft de wagen een grote, vierkante neus. De wagen zal naar verwachting een kleine vijf meter lang worden: de lengte van de conceptversie.

Het dashboard van de EV9.

Draaibare achterstoelen

Net als veel andere elektrische auto's heeft de Kia EV9 een volledig vlak interieur, onder andere door het ontbreken van een versnellingsbak. Daarom is er plaats voor zes of zeven volledige stoelen, verdeeld in drie rijen. De stoelen op de tweede rij zijn 180 graden draaibaar, zodat de passagiers naar elkaar toe kunnen gaan zitten.

Het dashboard is ondertussen zwevend ontworpen, en voorzien van twee 12,3-inch schermen. Gebruikers bedienen zaken als de klimaatbediening en multimedia via haptische toetsen die onder het scherm zijn aangebracht. Overige informatie over de EV9 maakt Kia op 28 maart bekend.

Review KIA EV6: nog beter dan de Hyundai Ioniq 5?

Luister ook de Bright Podcast: