Smartphoneverslaving: Nederlanders missen liever seks dan telefoon
Verslaving gaat ver

Smartphoneverslaving: Nederlanders missen liever seks dan telefoon

23-03-2023 14:44 Laatste update: 18:45

Nederlanders blijken behoorlijk verslaafd aan hun smartphone. We geven allerlei zaken liever op dan onze smartphone, waaronder seks, bepaalde vingers en een hoop geld.

Dat blijkt uit onderzoek van Motivaction onder ruim duizend Nederlanders tussen de 18 en 70 jaar. Het onderzoek werd aangevraagd door Alexander Klöpping voor zijn podcast Goed Verhaal, waarin wordt gekeken naar de verschillen tussen gebruikers van iPhones en Samsung Galaxy-telefoons.

Nederlanders zijn over de volledige linie behoorlijk afhankelijk van hun smartphone. Gekeken naar alle leeftijden zegt 34 procent direct al verslaafd te zijn, bij de groep tussen 18 en 24 jaar is zelfs 62 procent naar eigen zeggen smartphoneverslaafd. Onder die jongeren slaapt 35 procent met hun smartphone in bed, over het algemeen doet 20 procent van de Nederlanders dat.

Liever smartphone dan seks

In het onderzoek werd ook een reeks 'heb je liever'-vragen gesteld. Zo wil 49 procent van de jongeren liever nooit meer seks dan nooit meer een smartphone. En als het om een week gaat, geeft 81 procent van de jongeren die week liever seks op dan hun smartphone.

Zonder te kijken naar leeftijd geeft 58 procent van de Nederlanders de voorkeur aan een week zonder seks, als zij hun telefoon dan mogen houden. Mannen blijken seks wel belangrijker te vinden: 43 procent kiest voor een week zonder seks, bij vrouwen is dat 72 procent.

Praktisch driekwart van de Nederlanders vindt het inmiddels ook onprettig om zonder smartphone van huis te gaan. En het kan nog extremer: 17 procent van de mensen verkiest hun smartphone boven hun pink. Ook dat getal is onder jongeren hoger: 36 procent van de jongeren verliest liever een pink dan dat zij nooit meer een smartphone mogen gebruiken.

iPhone is ons tonnen waard

In het onderzoek is ook gekeken naar de merktrouw van Nederlanders als het om smartphones gaat. "Voor hoeveel geld stap je de rest van je leven van je favoriete telefoonmerk af?", vroegen de onderzoekers. Voor 17 procent van de ondervraagden is geen enkel bedrag hoog genoeg om hun iPhone in te ruilen voor een ander merk, of andersom.

iPhone-gebruikers blijken wat dat betreft bovengemiddeld te houden van hun merk. Gemiddeld doet een iPhone-gebruiker pas voor 203.390 euro afstand van zijn Apple-toestel. Samsung Galaxy-gebruikers doen dat al vanaf gemiddeld 120.332 euro.

Luister ook de Bright Podcast: