ChatGPT breidt mogelijkheden uit met nieuwe web-koppelingen
'Ogen en oren' van de AI

ChatGPT breidt mogelijkheden uit met nieuwe web-koppelingen

24-03-2023 09:55 Laatste update: 09:55

AI-chatbot ChatGPT werd onlangs al sneller en creatiever. Nu belooft de dienst ook veelzijdiger ter worden, dankzij allemaal plug-ins: koppelingen met sites en databases.

ChatGPT zit sinds kort op versie vier, waardoor de dienst volgens maker OpenAI "veiliger, slimmer en creatiever is". ChatGPT heeft echter een bekende beperking: geen weet van recente gebeurtenissen. De kunstmatige intelligentie is getraind met informatie tot en met 2021: van gebeurtenissen daarna weet ChatGPT niets.

Dat moet nu veranderen door koppelingen met andere sites en databases. Die worden "de ogen en oren" van ChatGPT, [aldus OpenAI][1]. ChatGPT heeft nu zogenoemde plug-ins bij onder meer informatiebank Wolfram, reisvergelijkers Expedia en Kayak en diensten als Klarna. Zo kan ChatGPT met die diensten schakelen, en in beperkte mate zelf op internet naar informatie zoeken.

Stappen automatiseren

Door de plug-ins kan ChatGPT stappen automatiseren. OpenAI-topman Greg Brockman geeft een voorbeeld. Hij vraagt naar een recept, dat wordt gevonden via Wolfram. De bereidingswijze wordt uitgeschreven, het aantal calorieën staat erbij en de ingrediënten worden automatisch op een boodschappenlijst gezet en besteld. ChatGPT is daarvoor gekoppeld met Instacart, een boodschappendienst in de VS.

Ook is het mogelijk om ChatGPT te vragen naar een ingewikkelde zoekopdracht met meerdere stappen, waarna de resultaten bij elkaar worden gezet. OpenAI geeft als voorbeeld een opdracht waarbij de kasopbrengsten van alle Oscar-winnaars van dit jaar worden vergeleken met recent verschenen films. Een mens zou enkele minuten met die zoektocht bezig zijn, ChatGPT geeft het antwoord in elke seconden.

Luister ook de Bright Podcast:

Lijkt op Bing

Toegang tot de plug-ins wordt eerst onder een klein aantal gebruikers getest. Er zijn nu 11 plug-ins beschikbaar voor ChatGPT. De resultaten van ChatGPT lijken op die van Microsoft-zoekmachine Bing. Die gebruikt sinds kort de AI van ChatGPT om gebruikers te helpen bij zoekopdrachten, en kan daarom ook nieuwe informatie aanboren.

De plug-ins van ChatGPT gaan echter een stap verder. Ze kunnen niet alleen informatie vinden, maar ook namens de gebruiker handelen. Door boodschappen te bestellen bijvoorbeeld, of reizen te boeken. Vanwege die verregaande mogelijkheden test OpenAI de plug-ins eerst zorgvuldig. Nieuwe plug-ins worden op termijn toegelaten, van makers die zich daarvoor aanmelden.

Zo maakt AI jou mooier en slimmer: