Frankrijk gaat als eerste EU-land AI-surveillance inzetten
Rond Olympische Spelen

Frankrijk gaat als eerste EU-land AI-surveillance inzetten

24-03-2023 13:43 Laatste update: 13:43

Frankrijk lijkt het eerste Europese land te worden dat op grote schaal beveiligingscamera's met kunstmatige intelligentie (AI) gaat inzetten. Het land wil dat doen rondom de beveiliging van de Olympische Spelen, volgend jaar in Parijs.

De Franse regering wil een nog experimenteel AI-systeem inzetten. Via duizenden camera's moet een algoritme automatisch 'verdacht gedrag' gaan detecteren. Zaken als verlaten bagage en opkomende stormlopen van grote groepen publiek zouden automatisch aangemerkt worden. Het omstreden plan werd goedgekeurd door een meerderheid van het Franse Parlement, meldt Politico.

Alleen het hoogste hof van Frankrijk zou de plannen nog kunnen tegenhouden. Een groep van 40 leden van het Europees Parlement pleitte vorige week nog tegen de plannen via een open brief. "Frankrijk stelt een precedent dat nog nooit eerder in Europa is gezien, onder het mom van de Olympische Spelen", waarschuwen de politici van overwegend linkse fracties zoals de De Groenen/Vrije Europese Alliantie, de Progressieve Alliantie van Socialisten en Democraten en de Linkse Fractie in het Europees Parlement - GUE.

'Aanslagen hadden voorkomen kunnen worden'

Eerder hadden groepen als Amnesty International al kritiek op de Franse surveillanceplannen. Naast zorgen rond privacy van burgers, wordt ook gewezen op de Artificial Intelligence Act van de EU. Die regels zijn nog in de maak, maar zijn specifiek gericht op het beperken en reguleren van zogenoemde biometrische surveillance, op basis van bijvoorbeeld automatische gezichtsherkenning.

Leden van de regeringspartij van de Franse president Macron halen de tragische aanslag uit 2016 in Nice aan. Toen reed een man met een vrachtwagen in op een groot publiek; volgens voorstanders van de AI-camera's zouden de algoritmes de vrachtwagen op tijd hebben kunnen zien.

'Tijdelijk is al snel permanent'

De linkse oppositie in Frankrijk is bezorgd over gevolgen voor burgerlijke vrijheden. En hoewel de maatregelen nu alleen gericht zijn op de Olympische Spelen, vrezen tegenstanders dat de tijdelijke maatregelen toch permanent zullen worden. Dat gebeurde bijvoorbeeld toen China gastheer was van de Olympische Spelen. Nieuwe, tijdelijke maatregelen werden getest, maar daarna nooit meer weggehaald.

Ondanks de omstreden plannen, kwamen uiteindelijk maar weinig Franse parlementsleden opdagen om te stemmen op de voorstellen: 73 van de in totaal 577 leden van het lagerhuis. Frankrijk heeft wat anders aan zijn hoofd, met de gewelddadige protesten na de omstreden verhoging van de pensioenleeftijd in het land.

Luister ook de Bright Podcast: