© Microsoft

Microsoft repareert kwetsbaarheid in screenshot-app Windows

Het Knipprogramma: de software achter de Printscreen-knop.

Knipprogramma was lek

Microsoft repareert kwetsbaarheid in screenshot-app Windows

27-03-2023 10:28 Laatste update: 10:28

Microsoft heeft een fout in het Knipprogramma van Windows gerepareerd. Door de fout konden aanpassingen in screenshots deels of volledig worden teruggedraaid, met alle negatieve gevolgen van dien.

Vorige week werden er twee soortgelijke fouten aangetroffen in Windows en Android. In beide gevallen konden aanpassingen aan screenshots naderhand deels of volledig worden teruggedraaid. Wie op een schermafbeelding iets uitknipte of weggumde voor privacy of veiligheid, kon daar niet op vertrouwen.

Google had al een oplossing voor het probleem op zijn Pixel-telefoons uitgebracht, Microsoft volgt nu met een update voor Windows. De update verhelpt kwetsbaarheden bij het opslaan van bewerkte afbeeldingen. In specifieke gevallen konden die bewerkingen weer worden teruggedraaid, omdat de originele data van het bestand bewaard bleef.

Makkelijke oplossing

De oplossing is er voor het Knipprogramma in zowel Windows 10 als 11, en ook voor de verwante app Knippen & Aantekenen. Gebruikers kunnen getroffen apps makkelijk updaten door naar de Microsoft Store te gaan, en daar in de Bibliotheek de update-knop aan te klikken.

Het Knipprogramma moet versie 10.2008.3001.0 zijn, Knippen & Aantekenen moet versie 11.2302.20.0 zijn. Dan zijn de problemen weer opgelost. Screenshots die met eerdere versies zijn gemaakt, zijn echter nog steeds kwetsbaar en wijzigingen kunnen worden teruggedraaid.

Luister ook de Bright Podcast: