Waakhond: pas op voor oplichters die stemmen van familieleden namaken
Software klinkt als een bekende

Waakhond: pas op voor oplichters die stemmen van familieleden namaken

27-03-2023 16:04 Laatste update: 18:19

Criminelen lichten mensen op door aan de telefoon met software de stem van een familielid van het slachtoffer na te bootsen. Daarvoor waarschuwt een toezichthouder in de VS. Het lijkt dan alsof bijvoorbeeld een kleinkind aan de lijn is.

Deze vorm van fraude met het klonen van stemmen met behulp van kunstmatige intelligentie (AI) komt nu zo vaak voor dat de Amerikaanse telecomtoezichthouder Federal Trade Commission (FTC) erover een waarschuwing heeft gepubliceerd.

"Een oplichter heeft alleen een korte audioclip van de stem van uw familielid nodig - die hij kan krijgen van online geplaatste filmpjes", aldus de FTC. De AI-software doet de rest en kan vervolgens alles zeggen in de nagemaakte stem. "Als de oplichter je belt, klinkt hij net als je familielid."

Gericht op senioren

De afgelopen maanden kwamen er al verhalen in Amerikaanse en Canadese media over mensen die geld zijn verloren aan oplichters die stemmen van hun familieleden met AI hadden nagebootst. Deze zwendel is vooral gericht op senioren, die zogenaamd door een kleinkind worden opgebeld. De FTC wil tegenover Amerikaanse media geen aantallen van deze fraudegevallen noemen. In Canada werden acht senioren in drie dagen tijd op deze manier opgelicht voor omgerekend 135.000 euro.

Geld overmaken

De oplichters komen in de telefoongesprekken met verschillende redenen waarom de gebelde met spoed geld zou moeten overmaken. De Amerikaanse nepbellers beweren bijvoorbeeld te zijn gearresteerd en vragen om geld om op borgtocht vrij te komen.

De technologie voor het klonen van stemmen bestaat al jaren en werd tot nu toe vanwege de kosten en expertise vooral gebruikt voor het oplichten van bedrijven. Zo wisten criminelen in 2020 door de stem van een directeur van een groot bedrijf te klonen zo'n 35 miljoen dollar te stelen. Sinds kort zijn AI-tools om stemmen te genereren veel goedkoper en makkelijker in gebruik geworden.

Advies

De FTC raadt consumenten aan om alleen te bellen met de bekende telefoonnummers van familieleden. "Vertrouw niet zomaar een stem die je aan de lijn krijgt. Bel de persoon die zogenaamd contact met u heeft opgenomen en verifieer het verhaal. Gebruik een telefoonnummer waarvan u weet dat het van hen is."

Luister ook onze podcast over AI-stemmen: