Philips Hue stelt ondersteuning voor Matter tot nader order uit
Open smart home-standaard

Philips Hue stelt ondersteuning voor Matter tot nader order uit

28-03-2023 14:39 Laatste update: 20-06-2023 17:43

De slimme lampen en andere accessoires van Philips Hue zouden eigenlijk uiterlijk deze maand geschikt worden voor de open smart home-standaard Matter. Dat wordt nu tot nader order uitgesteld.

Matter is de nieuwe, open smart home-standaard die afgelopen november van start ging. Tot nu toe werkten veel smart home-gadgets niet met elkaar samen. Matter moet dat veranderen: verschillende lampen, camera's, sensoren en thermostaten en meer werken dan met elkaar samen, en bovendien met allerlei apps.

Philips Hue leek een voorloper met Matter te worden, door de standaard als één van de eerste grote merken te gaan ondersteunen. Dat zou in het eerste kwartaal van dit jaar gebeuren, maar die deadline wordt niet gehaald, zegt Hue-maker Signify tegen Hueblog.

Een nieuwe datum heeft Signify niet opgegeven. Het bedrijf zegt te wachten totdat meer smart home-merken Matter ondersteunen. "De lancering van Matter is mede afhankelijk van andere spelers", aldus Signify. "Bij Philips Hue ligt de nadruk op kwaliteit, en we nemen wat extra tijd voordat we de software-update voor de Philips Hue Bridge beschikbaar maken voor alle consumenten."

Hue Bridge

De Hue Bridge is het apparaatje dat draadloos opdrachten doorgeeft aan lampen. Door de Bridge geschikt te maken voor Matter, is meteen het gros van de Hue-producten geschikt voor de open standaard. Zelfs de eerste Hue-lampen uit 2012 kunnen straks dus met de nieuwste smart home-gadgets 'praten'.

Luister ook:

Apple, Samsung en Amazon

Een update aan de kant van Hue alleen is echter niet voldoende. Momenteel ondersteunt alleen Apple de mogelijkheid om vanuit zijn Woning-app via Matter smarthome-bridges aan te sturen. Andere populaire platforms zoals die van Amazon Alexa en Samsung SmartThings ondersteunen nog geen Matter via een bridge.

Zulke hordes zouden alsnog frustraties oproepen bij gebruikers, iets dat Matter eigenlijk moet voorkomen. Dus wacht Signify iets langer voor een goede eerste indruk.

Belkin

Er is geen sprake van een terugtrekking van Philips Hue. Concurrent Belkin trok zich onlangs wel terug uit Matter. Dat merk lijkt bang voor goedkopere concurrentie als het zijn producten beschikbaar maakt voor een open standaard.

Bij de lancering van Matter in november zeiden 280 fabrikanten de standaard te gaan ondersteunen. De eerste Matter-specificatie dekt nog niet alle productcategorieën. Er is ondersteuning voor slimme lampen, stekkers, schakelaars, thermostaten, sensoren, sloten, airco’s, zonwering en media-apparaten zoals tv’s. In een later stadium volgen andere categorieën, zoals beveiligingscamera's en huishoudelijke apparaten.

Je smart home simpeler maken? Let op dit logo: