Smart home-standaard Matter van start: 'Samenwerking techbedrijven is mijlpaal'

CSA-ceo Tobin Robinson bij de presentatie van Matter in Amsterdam.

Smart home

Smart home-standaard Matter van start: 'Samenwerking techbedrijven is mijlpaal'

03-11-2022 14:31 Laatste update: 22:57

De universele smart home-standaard Matter is vandaag in Amsterdam officieel gelanceerd. Met Matter kunnen gadgets van tientallen fabrikanten met elkaar samenwerken. De standaard moet de installatie en bediening van smart home-apparaten makkelijker maken.

Matter is het resultaat van jaren van overleg tussen grote techbedrijven, die elkaars softwareplatforms en spraakassistenten tot nu toe nog niet altijd ondersteunden. Ruim 280 bedrijven werken inmiddels mee aan Matter, waaronder Apple, Google, Samsung, Amazon, Signify, LG, Oppo en TCL. 

Het doel is uiteindelijk dat apparaten van tal van fabrikanten naadloos in een smart home gebruikt kunnen worden, doordat de apparaten met elkaar kunnen 'praten'. Door Matter kunnen consumenten straks met een app of spraakassistent alle ondersteunde apparaten bedienen. Matter-apparaten communiceren met elkaar via het Internet Protocol (IP). Matter kan ook volledig via het lokale wifi-netwerk van de gebruiker werken en is niet afhankelijk van een internetverbinding.

Nieuwe apparaten en updates

De eerste nieuwe apparaten die Matter ondersteunen, zoals slimme lampen, thermostaten en stekkers, verschijnen de komende weken. Bestaande apparaten moeten via software-updates door fabrikanten worden voorzien van Matter-ondersteuning. Sommige oudere apparaten zullen voor zulke updates niet meer geschikt zijn. 

Begin oktober werden de technische specificaties van de eerste versie van Matter afgerond. Sindsdien zijn er 190 producten voor de standaard gecertificeerd. Onder de fabrikanten die al apparaten hebben laten certificeren zijn ook specifieke smart home-merken, zoals Tuya, Sengled, Eve, Nanoleaf, en Somfy. Bij de presentatie in Amsterdam werden de eerste Matter-gecertificeerde producten gedemonstreerd.

'Belangrijk moment'

Matter is ontwikkeld door de Connectivity Standards Alliance (CSA), waarin honderden techbedrijven samenwerken. "Dit is een mijlpaal, een belangrijk omslagpunt voor het Internet of Things. Matter heeft de kracht om een ​​meer verbonden, veiliger en nuttiger smart home te creëren", aldus CSA-topman Tobin Richardson.

Marja Koopmans, directeur smart home bij Amazon, vindt de samenwerking tussen het grote aantal bedrijven bijzonder. "Dit is een monumentale stap voorwaarts."

Marja Koopmans van Amazon.

Installatie en bediening

Het instellen van slimme apparaten kan dankzij Matter een stuk eenvoudiger worden. Een app kan straks bij de installatie automatisch alle compatibele apparaten in het netwerk laten zien.

Meerdere apparaten kunnen worden bediend via één app, zoals Google Home of Apple’s Home-app, of via spraakassistenten als Siri, Google Assistant of Amazon Alexa.

Via Matter-bridges zijn ook apparaten die met andere protocollen werken, zoals Zigbee en Z-Wave, te koppelen. Zo krijgen de Philips Hue-bridges in het eerste kwartaal van 2023 een update waarna ze met Matter werken. Vervolgens zijn de meeste slimme Hue-lampen met elke Matter-controller te bedienen. 

Eerste productcategorieën 

De eerste Matter-specificatie dekt nog niet alle productcategorieën. Momenteel is er ondersteuning voor slimme lampen, stekkers, schakelaars, thermostaten, sensoren, sloten, airco’s, zonwering en media-apparaten zoals tv’s. 

In een later stadium volgen andere categorieën, waaronder beveiligingscamera's en huishoudelijke apparaten zoals robotstofzuigers. 

Interesse in smart home groeit

De interesse in smart home onder consumenten neemt nog altijd toe. In grote EU-landen is 35 procent van de huishoudens van plan om de komende 12 maanden een nieuw smart home-product te kopen, blijkt uit een onderzoek door CCS Insight. In Nederland hadden vorig jaar 4,5 miljoen huishoudens een of meerdere slimme apparaten, 57 procent van het totaal aantal huishoudens.

Dat gadgets goed met elkaar kunnen samenwerken is binnen een smart home erg belangrijk. Driekwart van de Amerikaanse consumenten noemt interoperabiliteit tussen producten een cruciaal aspect bij de keuze voor een bepaald slim apparaat. 

Rookmelders en garagedeuren

Behalve aan de Matter-ondersteuning voor beveiligingscamera’s en huishoudelijke apparatuur werkt de CSA-alliantie de komende tijd nog aan de ondersteuning van automatische garagedeuren en hekken, rookmelders, koolmonoxidemelders, sensoren voor luchtkwaliteit en voor detectie van bewegingen en aanwezigheid. Fabrikanten kunnen dat soort apparaten pas in de loop van 2023 met Matter laten werken.