Frankrijk verbiedt elektrische step voor kinderen onder 14 jaar
Zorgen om toename step-ongelukken

Frankrijk verbiedt elektrische step voor kinderen onder 14 jaar

29-03-2023 17:29 Laatste update: 19:55

Frankrijk verbiedt de elektrische step voor iedereen onder de 14 jaar. Ook worden de boetes voor overtredingen met de e-step fors verhoogd. In de hoofdstad Parijs, waar de e-step erg populair is, dreigt een totaalverbod voor de e-stepjes.

De Franse regering komt met strengere regels voor de e-step na een toename van het aantal doden en zwaargewonden door ongelukken met het vervoermiddel. Ook de 'anarchie' bij het verhuur van deelstepjes leidt tot onrust, vooral in Parijs. In de Franse hoofdstad is zondag een referendum dat zou kunnen leiden tot een volledig verbod.

E-steps kunnen een kans zijn als het goed wordt geregeld, aldus de verkeersminister Clement Beaune. "De explosie van het gebruik is gepaard gegaan met een toename van het aantal ongevallen. Het is een reden tot zorg", aldus de minister. 

De leeftijdsgrens voor het gebruik van de e-step gaat in Frankrijk omhoog van 12 naar 14 jaar. Daarnaast moeten de steps voortaan zijn voorzien van remlichten en richtingaanwijzers. Verder wordt de boete voor het met twee personen rijden op een e-step verhoogd van 35 euro naar 135 euro.

E-step heeft fans en critici

In meerdere Europese steden werden de afgelopen jaren de regels rond e-steps al aangescherpt, waaronder in Stockholm, Rome, Lissabon en Oslo. In steden als Barcelona en Montreal zijn ze inmiddels verboden.

Fans beschouwen de e-step als een duurzaam en betaalbaar vervoermiddel. Critici vinden ze gevaarlijk op drukke straten en klagen over de overlast van rondslingerende deelstepjes van huurplatforms. Parijs voerde daarom eerder al strengere snelheidslimieten en speciale parkeerzones voor de e-step in.

Strenge regels in Nederland

In Nederland geldt een leeftijdsgrens van 16 jaar en mag je alleen met een goedgekeurde elektrische step rijden. De meeste e-steps zijn echter door de RDW niet goedgekeurd voor gebruik op de openbare weg. Voor die stepjes geldt dat alleen gebruik op privéterrein is toegestaan.

Wel goedgekeurd zijn enkele modellen met grote banden en dure stepjes met zitjes. Ook stepjes met alleen 'stepondersteuning' zijn toegestaan. De step mag in Nederland niet harder dan 25 km/u rijden en een goede verlichting is verplicht.

Ondanks de strenge regelgeving is de elektrische step ook in Nederland erg populair. Het aantal boetes voor rijden op een e-step is tussen 2019 en 2021 vervijfvoudigd.

Kijk ook: Bram stept de Elfstepjestocht uit