Grote gamebeurs E3 opnieuw afgelast, toekomst onzeker
Steeds minder deelnemers

Grote gamebeurs E3 opnieuw afgelast, toekomst onzeker

31-03-2023 10:18 Laatste update: 10:20

Gamebeurs E3 was jarenlang de plek waar de grootste nieuwe games werden onthuld. Maar steeds meer gamebedrijven haken af, waardoor E3 dit jaar niet doorgaat. Een definitief einde dreigt nu voor de grootste gamebeurs ter wereld.

De E3, kort voor Electronic Entertainment Expo, wordt sinds 1995 jaarlijks gehouden in voornamelijk Los Angeles. Talloze grote games werden voor het eerst onthuld tijdens de E3 en vaak waren nieuwe spelcomputers daar als eerste te proberen door de pers, en later ook door het publiek.

Maar na twee geannuleerde edities vanwege corona en één digitale variant, is ook de E3 van dit jaar geannuleerd. Organisator ESA evalueert nu de toekomst van de beurs, zegt topman Stanley Pierre-Louis tegen GamesIndustry.biz

De E3 werd jarenlang mogelijk gemaakt door de grote spelers in de game-industrie: Nintendo, Sony, Sega en later ook Microsoft waren de kartrekkers. En op die kar sprongen jaarlijks grote en kleine uitgevers, zoals EA, Ubisoft, Bethesda, Activision en meer. Zo was de E3 jaarlijks één van de belangrijkste en meest nieuwswaardige beurzen in de industrie.

Merken hebben nu eigen evenement

Tijden veranderen echter, en de kartrekkers van het evenement hebben steeds vaker eigen evenementen. Door het jaar heen organiseren Nintendo, PlayStation en Xbox hun eigen presentaties met livestreams. Zo houden zij de aandacht op zichzelf en op games voor hun eigen platform.

De afgelopen jaren haakten zo al steeds meer van die bedrijven af. Sony PlayStation neemt sinds 2019 niet meer deel, en uitgevers als EA en Bethesda haakten eerder af bij E3 om rond dezelfde tijd een eigen evenement te houden. Die trend zette door: ook dit jaar lieten steeds meer uitgevers afweten. En dus gaat E3 niet door.

Toekomst E3 onzeker

Volgens Pierre-Louis van ESA hebben veel ontwikkelaars hun planningen vanwege corona aangepast. Games zijn vaak jarenlang in ontwikkeling, en evenementen als E3 worden door veel uitgevers als punt aan de horizon gebruikt. Maar dat punt is niet meer haalbaar als de planning is aangepast. Ook de economie speelt een rol: deelname aan zo'n grote beurs is kostbaar.

Bovendien hebben veel bedrijven lessen getrokken uit de noodgedwongen digitale evenementen tijdens de corona-jaren. Het is daarom niet duidelijk of de E3 volgend jaar nog wel door zal gaan, of dat het evenement definitief verleden tijd is. "We willen de industrie een platform blijven bieden voor zowel marketing als samenkomen, maar we moeten de juiste balans vinden die voldoet aan de vraag uit de industrie", aldus Pierre-Louis.

Luister ook de Bright Podcast:

Getest: PlayStation VR2