© Unpluq

Slimme tag helpt iPhone-bezitters telefoon minder te gebruiken
Nederlandse startup

Slimme tag helpt iPhone-bezitters telefoon minder te gebruiken

04-04-2023 13:33 Laatste update: 13:33

Een slimme tag gemaakt door Nederlandse startup Unpluq helpt nu ook iPhone-bezitters om hun telefoons minder te gebruiken. Eerder werkte het apparaatje al met Android-telefoons.

De gadget werkt samen met een speciale iPhone-app waarin je het gebruik van bepaalde apps kunt beperken. Zo stel je bijvoorbeeld in dat je Instagram alleen in de avonduren wil gebruiken.

De apps worden vervolgens automatisch op de gezette tijd geblokkeerd. Wil je ze toch gebruiken, dan kun je de tag tegen de NFC-lezer van je telefoon houden. De makers hopen dat je hierdoor minder snel de blokkade probeert te omzeilen, omdat je moeite moet doen om het apparaatje erbij te pakken. iOS heeft ook een ingebouwde limiet-functie, maar die is met een druk op de knop te omzeilen.

Eerder voor Android

Unpluq introduceerde de tag afgelopen jaar al, maar toen was hij beperkt tot Android-telefoons. Apple liet apps van andere bedrijven niet de schermtijd-functies van de telefoon beïnvloeden, die worden gebruikt om apps tijdelijk te blokkeren.

Dat beleid is veranderd in iOS 16, wat afgelopen zomer voor iPhones verscheen. Sindsdien werd gewerkt aan een speciale app voor de tag, die deze week verscheen.

Wandeldetectie

Afgelopen maanden kreeg de Unpluq-app meer manieren om een app-blokkade te vermijden. In februari werd in de Android-app bijvoorbeeld loopdetectie toegevoegd, waardoor je een app kunt ontsleutelen door even een ommetje te maken.