© Nintendo

Nintendo richt zich niet meer op mobiele Mario-games
Super Mario

Nintendo richt zich niet meer op mobiele Mario-games

05-04-2023 07:29 Laatste update: 09:26

Nintendo wil zich bij de ontwikkeling van nieuwe Mario-games niet langer richten op smartphones. Daarmee lijkt het Nintendo-mascotte weer alleen games te krijgen voor de eigen spelcomputers van het bedrijf.

"Mobiele apps worden niet het primaire pad voor toekomstige Mario-games", vertelt Mario-ontwerper Shigeru Miyamoto in een interview met Variety. Het blad sprak hem over de pas verschenen Super Mario-speelfilm.

Mario-games waren decennialang exclusief voor Nintendo-spelcomputers verkrijgbaar, totdat in 2016 het smartphonespel Super Mario Run verscheen. Investeerders wilden dat het bedrijf spellen voor telefoons ging maken, omdat andere ontwikkelaars daar veel succes mee hadden.

"Toen we de mogelijkheden voor Mario op smartphones onderzochten - wat algemenere apparaten zijn - was het een uitdaging om te bepalen wat zo'n game moet worden", vertelt Miyamoto nu. "Ik was daarom regisseur voor Super Mario Run, om de ervaring van Nintendo-hardware te helpen vertalen naar smart-devices."

"Mobiele Mario-games en apps zorgen ervoor dat een veel breder publiek onze spellen kan ervaren. Daarnaast was het een nieuwe ervaring waarbij je met één duim het spel kon spelen."

Freemium-games waren succesvoller

Marktonderzoekers denken dat Super Mario Run ongeveer 60 miljoen dollar aan omzet maakte in het eerste jaar. Dat maakt het een redelijk succes, maar de cijfers vallen in het niet vergeleken met andere Nintendo-smartphonegames. In de afgelopen jaren zou Mario Kart Tour 300 miljoen dollar hebben opgeleverd. 

Dat verschil komt wellicht door de verdienmodellen van beide games. Super Mario Run was gratis te downloaden, waarna je eenmalig kon betalen om alle levels te ontgrendelen. Mario Kart Tour is op zijn beurt geraffineerder en vraagt spelers continu om geld voor extra upgrades. 

Nintendo Switch

Nu mobiele games niet langer een prioriteit zijn, verschijnt de volgende Mario-game hoogstwaarschijnlijk voor de Nintendo Switch-spelcomputer. Wat dat gaat zijn, wilde Miyamoto nog niet verklappen: "Ik kan alleen zeggen dat je moet kijken naar toekomstige Nintendo Direct-presentaties."