Google gaat AI-chatfunctie toevoegen aan zoekmachine
Kunstmatige intelligentie

Google gaat AI-chatfunctie toevoegen aan zoekmachine

06-04-2023 12:03 Laatste update: 12:11

Het moet mogelijk worden om vanuit de zoekmachine van Google te chatten met een kunstmatige intelligentie.

Dat vertelde Google-topman Sundar Pichai in een gesprek met The Wall Street Journal. De plannen lijken te concurreren met Microsoft, dat recent de kunstmatige intelligentie ChatGPT toevoegde aan zoekmachine Bing.

ChatGPT bleek een krachtig alternatief voor zoekmachines. De software is getraind op informatie verspreid over het internet en kan vervolgens inhoudelijk vragen beantwoorden. Je hoeft dus niet meer een pagina te vinden met de juiste informatie, maar kunt het rechtstreeks aan een zoeksite vragen.

"Kunnen mensen vragen gaan stellen aan Google en communiceren met 'large language models' als ze iets opzoeken? Absoluut", aldus de Google-baas. "De mogelijkheden zijn groter dan ooit tevoren."

Geen woord over Bard

Pichai zei niet wat voor kunstmatige intelligentie aan de zoekmachine wordt toegevoegd. Eerder introduceerde Google de ChatGPT-concurrent Bard, maar eerste indrukken hiervan zijn wisselend. Het bedrijf ging onderuit op de beurs toen in een promofilmpje een fout gemaakt door Bard te zien was.

Google heeft zelf de AI ook al eens moeten corrigeren. Bard beweerde dat de software was getraind door e-mails in Gmail te analyseren, waarna een medewerker van het bedrijf op Twitter zei dat dit niet zo was.

De Google-baas zei ook nog niet hoe snel kunstmatige intelligentie in de zoekmachine zal worden verwerkt. Het is dus nog afwachten of dit op korte termijn zal gebeuren.