Twitter ontzegt apps en websites gratis toegang tot diensten
Sociale media

Twitter ontzegt apps en websites gratis toegang tot diensten

07-04-2023 06:49 Laatste update: 07:13

Websites en apps die communiceerden met Twitter, bijvoorbeeld om berichten op het platform te delen, kunnen dat vanaf vandaag niet meer zomaar doen. Twitter heeft het daarvoor bedoelde systeem offline gehaald.

Twitter vervangt zijn zogeheten 'API' met een betaald alternatief, waarvoor gebruikers maandelijks moeten betalen. Een API kan worden gebruikt om software te maken die met een website of app kan praten. 

Twitter trok eerder al de toegang in van specifieke ontwikkelaars, waardoor populaire Twitter-apps zoals Tweetbot en Twitterrific ineens stopten met werken. Het bedrijf kondigde toen al plannen aan om de gehele API in te perken, maar de uitvoering hiervan werd meerdere malen uitgesteld. Nu heeft Twitter de stap gezet, meldt The Verge.

42.000 dollar per maand

Er blijft een betaalde variant van de API bestaan, maar deze kan alleen 1.500 berichten per maand op het netwerk plaatsen en geen enkele tweet lezen. Wie tweets wil lezen moet 100 dollar per maand betalen, maar dit wordt beperkt tot 10.000 berichten per maand. Wie alle oude functies wil benutten, moet een zakelijk abonnement afnemen dat kan oplopen tot 42.000 dollar per maand.

De komende dagen zal blijken hoeveel sites en apps zijn getroffen door de wijziging bij Twitter. Op nieuwsbriefsite Substack kunnen mensen al niet langer hun eigen tweets tussen alinea's laten zien. Dat leek in eerste instantie een gerichte actie van het bedrijf: Substack kondigde een dag eerder een Twitter-concurrent aan.