Auto's van failliet Lightyear nu bij veilingsite te koop
Zonneauto's

Auto's van failliet Lightyear nu bij veilingsite te koop

07-04-2023 14:22 Laatste update: 22-04-2023 10:35

De auto's van zonneautomaker Lightyear worden bij een faillissementveiling verkocht. Daar kan zelfs worden geboden op prototypewagens die het bedrijf in de afgelopen jaren maakte.

Kijk ook:

Bieden op de faillissementsveiling kan tot de ochtend van 24 april. Geïnteresseerden kunnen 19 april ook op locatie kijken naar het aanbod.

Lightyear werkte aan elektrische auto's die rijden op zonne-energie. Het bedrijf draaide meerdere jaren verlies en eind januari werd faillissement aangevraagd. Uiteindelijk werd geld opgehaald om een doorstart te maken, waar de curator deze week groen licht voor gaf.

Ondanks de doorstart werd al aangekondigd dat wagens en ander materiaal van het bedrijf zou worden geveild, wat vandaag van start is gegaan. De eerste biedingen liggen nog laag, maar zullen vermoedelijk oplopen naarmate de deadline op 24 april nadert.

Prototypes

Sommige prototypewagens zien er indrukwekkend uit, maar verwacht niet dat je zomaar de weg op kunt. "Gebruikt als een statische showwagen", luidt een beschrijving van een prototype van een sportauto. "Kan in theorie 20 kilometer per uur rijden. Op te laden met een laptop en Pi-Snoop (niet inbegrepen).

"Gebruikt om misbruik te testen. Mag niet legaal de weg op", staat er bij een andere auto. "Geen papieren en sleutels beschikbaar. Sommige onderdelen missen." 

Lightyear gaat na de doorstart in afgeslankte vorm verder: van de 600 werknemers blijven er zo'n honderd over. De financiële problemen zouden dankzij een investering voor nu wel verholpen zijn.