Sociale media

Privé-tweets in Twitter Circles zijn toch te lezen door buitenstaanders

11 april om 07:19
Laatste update: 11 april om 07:35

Tweets die worden geplaatst in een zogeheten 'Circle' zijn toch niet privé, ondanks dat Twitter het tegendeel belooft.

Dat ontdekte beveiligingsonderzoeker Ian Coldwater. Hij plaatste een bericht in zo'n Circle en zag vervolgens hoe mensen buiten zijn privégroep hem konden zien en een like konden geven. TechCrunch sprak meerdere gebruikers bij wie hetzelfde speelt.

Met Circles biedt Twitter een manier om berichten te sturen naar een selecte groep mensen. Je maakt een lijst met gebruikers die je vertrouwt, waarna je bepaalde berichten alleen zichtbaar voor deze mensen kunt tonen.

Vermoedelijk een bug

In de praktijk werkt dat anders, blijkt nu uit het onderzoek van Coldwater. Mensen die niet in je Circle staan of je zelfs niet volgt kunnen zo'n privétweet soms lezen, zonder dat je daar invloed over hebt. Vermoedelijk komt dat door een bug op het sociale netwerk.

Het sociale netwerk heeft naast Circles ook privéberichten, waarmee gebruikers privé met elkaar kunnen communiceren. Deze lijken nog wel naar behoren te functioneren.

Personeel op straat

Twitter kampte de afgelopen maanden vaker met softwarefouten en andere problemen. Het bedrijf heeft sinds de overname door Elon Musk veel personeel op straat gezet, waardoor sommige delen van de site niet meer goed worden beheerd.

Het is onduidelijk in hoeverre het bedrijf op de hoogte is van de Circles-problemen: het persteam werd afgelopen jaar ontslagen. Wie nu contact zoekt met een woordvoerder, krijgt automatisch een poep-emoji teruggestuurd.

Luister ook: