YouTube Premium-abonnees kunnen video's in hogere kwaliteit kijken
'Hogere bitrate'

YouTube Premium-abonnees kunnen video's in hogere kwaliteit kijken

11-04-2023 08:17 Laatste update: 08:35

Gebruikers met een betaald YouTube Premium-abonnement kunnen voortaan naar mooiere video's kijken dan gratis gebruikers. Daarnaast kun je nu samen met andere iPhone-gebruikers tegelijk dezelfde video's opstarten tijdens het FaceTimen.

De nieuwe functies worden vanaf deze week uitgerold voor abonnees, maakte YouTube bekend. Bij ondersteunde video's heb je bij YouTube Premium toegang tot video's met een 1080p-resolutie met een verbeterde bitrate. Daarmee is de resolutie even hoog als bij gratis gebruikers, maar zijn video's mooier door een lagere compressie. 

YouTube experimenteerde onlangs met mooiere video's voor betalende abonnees, door 4K-video's exclusief voor YouTube Premium te maken. Dat leidde toen tot forse kritiek, omdat het bedrijf een gratis optie ineens achter een betaalmuur zette. Die situatie lijkt het bedrijf nu te omzeilen door een nieuwe kwaliteitsoptie te introduceren voor abonnees.

De mooiere 1080p-video's worden in eerste instantie alleen op iPhones en iPads aangeboden. Op korte termijn zal dit ook op de website van YouTube beschikbaar komen.

Samen naar video's kijken

YouTube Premium werkt vanaf deze week ook met Apple SharePlay. Daarmee kunnen iPhone-gebruikers tegelijkertijd naar hetzelfde kijken, terwijl ze bijvoorbeeld via FaceTime met elkaar praten. Android-gebruikers konden al zoiets met YouTube via Google Meet.

Abonnees kunnen voortaan ook makkelijker verder kijken naar video's die ze op een ander apparaat zijn gestart. Smart Downloads zorgen ervoor dat video's die je waarschijnlijk wil kijken automatisch worden gedownload, zodat je ze offline kunt zien. Ook wordt het plaatsen van een video in de wachtrij nu makkelijker gemaakt op smartphones.

Luister ook: