'Universal Music wil dat streamingdiensten AI tegenhouden'
Zorgen over auteursrechten

'Universal Music wil dat streamingdiensten AI tegenhouden'

12-04-2023 09:59 Laatste update: 09:59

De grote muziekmaatschappij Universal Music Group (UMG) wil dat streamingdiensten systemen met kunstmatige intelligentie (AI) gaan weren.

UMG wil niet dat AI-systemen de muziek en songteksten van zijn artiesten op streamingdiensten gebruiken om ervan te leren hoe ze zelf liedjes kunnen genereren. Dat schrijft de Financial Times op basis van interne e-mails van het bedrijf. UMG is goed voor zo'n derde van de wereldwijde muziekmarkt.

Het Amerikaanse muziekconcern maakt zich zorgen over AI-systemen die zelf muziek kunnen maken. Er staan al liedjes die met AI zijn gegenereerd op streamingdiensten. Het is voor luisteraars meestal niet duidelijk dat de muziek met AI is gemaakt. 

'Rechten beschermen'

UMG wil tegengaan dat muziek van zijn artiesten gebruikt wordt om AI-systemen te trainen. "We zullen niet aarzelen om stappen te ondernemen om onze rechten en die van onze artiesten te beschermen", staat er in een van de uitgelekte mails. 

Google heeft onlangs een AI-systeem ontwikkeld dat muziek 'in elk genre' kan genereren op basis van een beschrijving of een afbeelding. Ook kan de AI voortbouwen op melodieën die het hoort, bijvoorbeeld door er tegen te fluiten of te neuriën.

AI en auteursrecht

Meer grote entertainment- en mediabedrijven maken zich zorgen over AI-systemen die zijn getraind met hun auteursrechtelijk beschermd materiaal. Zo eisten grote Amerikaanse media onlangs een vergoeding van OpenAI, de maker van de populaire AI-chatbot ChatGPT. De chatbot is getraind met grote aantallen artikelen en boeken. 

Ook hebben Amerikaanse kunstenaars de makers van AI-systemen Midjourney en Stable Diffusion aangeklaagd. Ze stellen dat het gebruik van kunstwerken voor het trainen van AI-modellen een schending van hun rechten vormt. 

Luister ook: