Toename verwijderde filmpjes

YouTube verwijdert meer video's uit Nederland vanwege schending regels

13 april om 08:49
Laatste update: 13 april om 08:59

YouTube heeft in het laatste kwartaal van 2022 in totaal 6,5 miljoen kanalen en 5,6 miljoen video's verwijderd wegens schenden van zijn richtlijnen. Van de verwijderde video's werden er bijna 29 duizend vanuit Nederland geüpload.

Er is sprake van een forse toename van het aantal 'Nederlandse' YouTube-video's dat de regels heeft overtreden. Dat blijkt uit nieuwe cijfers die YouTube vandaag heeft gemeld. Van 28.871 geschrapte video's in het vierde kwartaal van 2022 is bekend dat ze afkomstig waren vanaf een Nederlands ip-adres. In dezelfde periode een jaar eerder werden nog 'slechts' 19.703 video's afkomstig uit Nederland verwijderd.

YouTube haalt met behulp van kunstmatige intelligentie (AI) steeds sneller video's die de regels overtreden offline. Van de 5,6 miljoen verwijderde video's werd 36 procent al verwijderd voordat ze ook maar één keer waren bekeken. Nog eens eenderde van de geschrapte filmpjes had tien of minder weergaven voordat ze offline werden gehaald.

Kanalen verwijderd

YouTube deed in het laatste kwartaal van vorig jaar bijna 6,5 miljoen volledige kanalen in de ban. Dat waren er in hetzelfde kwartaal in 2021 nog maar 3,8 miljoen.

"Als een kanaal wordt beëindigd, worden alle bijbehorende video's verwijderd", aldus YouTube. In het vierde kwartaal van 2022 gingen daardoor ruim 111 miljoen video's van verwijderde kanalen offline.

Kindveiligheid belangrijkste reden

Kindveiligheid is de belangrijkste reden voor de verwijdering van YouTube-video's (34 procent), gevolgd door de categorie 'schadelijk of gevaarlijk' (17 procent), 'gewelddadig of expliciet' (16 procent), 'naakt of seksuele content' (12 procent) en 'intimidatie en cyberpesten' (8 procent).

De verwijderde video's vormden volgens YouTube 0,11 procent van het totaal aantal weergaven op de videodienst. Zo'n 271 duizend video's werden in het laatste kwartaal van 2022 verwijderd nadat gebruikers ze hadden gemeld bij YouTube. Slechts dertien geschrapte video's werden door overheden gemeld.

YouTube verwijderde in de laatste drie maanden van vorig jaar ook in totaal 1,9 miljard reacties die de regels overtraden. Dat waren er in het laatste kwartaal van 2021 nog 1,3 miljard. Het overgrote deel van de verwijderde reacties betrof spam.

Luister ook: