Extra check bij overzetten account

WhatsApp voert extra controle in bij gebruik op nieuw toestel

13 april 2023 om 17:29
Laatste update: 13 april 2023 om 17:47

WhatsApp voert een extra controle in voor gebruikers die van smartphone wisselen. Als ze een account op een nieuw toestel willen gebruiken, moeten sommige gebruikers dat eerst bevestigen op hun oude telefoon.

WhatsApp-gebruikers die hun account willen overzetten naar een nieuwe telefoon kunnen op hun oude toestel voortaan een nieuw soort waarschuwing krijgen met de vraag of dat echt de bedoeling is. Ze moeten dan eerst bevestigen dat ze hun account op een nieuwe telefoon willen gebruiken. Het is een van de nieuwe beveiligingsfuncties die WhatsApp-moederbedrijf Meta donderdag heeft aangekondigd. "Als je je WhatsApp-account moet overzetten naar een nieuw apparaat, willen we controleren of jij het echt bent", zegt het bedrijf.

De nieuwe functie Account Protect wordt alleen geactiveerd als Meta een verdachte registratiepoging heeft gedetecteerd. Gebruikers die geen toegang meer hebben tot hun oude telefoon kunnen nog vragen om een eenmalige toegangscode toegestuurd te krijgen. De nieuwe waarschuwing zou kunnen voorkomen dat mensen slachtoffer worden van sim-swapping, waarbij een cybercrimineel een telefoonnummer overneemt.

Verdachte verbindingen detecteren

Ook nieuw is de functie 'toestelverificatie' die voorkomt dat malware een WhatsApp-account kan misbruiken voor het versturen van spam en phishingberichten. WhatsApp wil tegengaan dat onofficiële versies van de app worden gebruikt door cybercriminelen. WhatsApp zal elke keer dat een gebruiker verbinding met de server maakt een beveiligingssleutel op de telefoon vragen. Meta zegt zo verdachte verbindingen die duiden op malware te kunnen detecteren.

Deze functie is nu uitgerold onder Android-gebruikers van WhatsApp en binnenkort volgt de uitrol onder de iOS-gebruikers.

Beveiligde verbinding checken

Ook maakt WhatsApp het makkelijker om te controleren dat je via een end-to-end versleutelde verbinding aan het chatten bent. Deze controle van encryptiesleutels moest tot nu toe handmatig gedaan worden door beide gebruikers, via het scannen van een QR-code of het vergelijken van een 60-cijferige code.

De nieuwe functie kan 'automatisch een beveiligde verbinding verifiëren op basis van sleuteltransparantie'. Dit moet er volgens Meta voor zorgen dat gebruikers er zeker van zijn dat er end-to-end encryptie geldt voor hun chatgesprek. De uitrol van de functie vindt de komende maanden op Android plaats.

Luister ook de Bright Podcast: