Duurtest Hyundai Ioniq 6: gestroomlijnde auto met storende piepjes

Hyundai Ioniq 6

Bright Duurtest

Duurtest Hyundai Ioniq 6: gestroomlijnde auto met storende piepjes

20-04-2023 20:35 Laatste update: 20:35

Bright-autotester Rutger reed eerder deze maand in de vernieuwde Ioniq 5 en stapte deze week in de spiksplinternieuwe Ioniq 6. Wat is er anders?

Rutger Middendorp test auto's voor Bright. Volg ook ons kanaal.

De Ioniq 6 is een geval apart. Hyundai bouwde een uniek elektrisch platform met 800 volt architectuur (400 volt is de standaard), waardoor de auto's razendsnel kunnen laden. Daarop werd de klassiek gevormde Ioniq 5-koets geplaatst en de Koreanen hadden een prachtige, ruime elektrische verkoophit.

In tweede instantie leken ze de designkeuzes van de Ioniq 5 opeens te betwijfelen, want voor de Ioniq 6 werden hele andere designprincipes gebruikt. De windtunnel werd leidend: de Ioniq 6 moest superslipperig worden. Met dezelfde accu kan de Ioniq 6 dan ook 60 kilometer verder komen dan de 5: 614 kilometer.

Her en der zie je nog wat thema’s overeenkomen: zoals de pixels in de lampen en het interieur. Maar waar ze op de 5 logisch passen bij de rest van de auto, voelen ze bij de 6 een beetje lukraak toegepast. 

Aerodynamischer

De windtunnel dicteert een lange auto, een klein frontaaloppervlak en een aflopende daklijn. Zet de 6 naast de 5 en je ziet meteen: de 6 is langer, lager en spitser. Allemaal noodzakelijk om de auto aerodynamischer te maken. Er zijn een beperkt aantal mensen die de Ioniq 6 mooier vinden dan zijn broer. Zogenaamde mensen zonder smaak zijn dat. Want waar de Ioniq 5 in een paar kloeke zelfverzekerde lijnen zijn identiteit krijgt, moet je voor de Ioniq 6 eindeloos kijken om alle details die het geheel maken een beetje scherp te krijgen.

Met veel goede wil kun je in de aflopende achterruit een hintje zien naar oude Saabs, maar de diffuser, de dubbele spoiler achterop, de koplampen die niet weten of ze vierkantig of spits willen zijn: ze missen allemaal de conceptuele eenvoud die de Ioniq 5 zo sterk maakt. 

Maar is er los van het uiterlijk en het rijbereik nog een reden om de 6 te kiezen of juist de 5? Een reden om hem te laten staan is de bagageruimte. Die is serieus kleiner: 401 liter. Dat is 130 liter minder. Maar goed, misschien heb je die ruimte niet nodig? 

In details van de koplampen komt het pixelthema terug

Piepjes

Achter het stuur rijdt de Ioniq 6 vergelijkbaar, maar door de lagere zit voelt het allemaal net iets sportiever. Totdat er opeens alarmbellen en piepjes af beginnen te gaan. De Ioniq 6 heeft grotendeels dezelfde waarschuwingssystemen als de Ioniq 5, maar laat aanzienlijk meer van zich horen. Om zo hoog mogelijk te scoren in de Euro NCAP-crashtest is er namelijk een systeem voor waarschuwen bij overschrijding van de maximumsnelheid dat altijd aanstaat. Tenzij je het met de hand uitzet, totdat je de auto de volgende keer weer aanzet, want dan staat het weer aan.

Rijd je 32 km/u waar je 30 mag: PING PING PING. Iets te laat geremd voor een 50-bord. PING PING PING. Iedereen die de auto koopt moet dus of als een omaatje rijden, of elke keer handmatig dat systeem uitzetten. 

Ik hoop dat Hyundai daar nog iets aan kan doen in een software-upgrade. Vind jij de Ioniq 6 prachtig, dan zou ik bij een proefrit kijken of je kunt leven met dat rijhulpsysteem en de omslachtige manier van uitschakelen.

Volgende week rijden we in de Mercedes EQE. 

Rutger Middendorp test auto's voor Bright. Volg ook ons kanaal.